Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - axelg

Pages: [1]
1
Monier: si mie colectia de sculptura din Muzeele Vaticanului mi s-a parut teribila. Acolo am vazut Laocoon si fiii care era reprodusa pe vremea mea intr-un manual de istorie de clasa a cincea (or the like) si imi ramasese cumva in memorie.

Detaliu amuzant: nu mai stiu daca la Vatican sau in Palatul Dogilor din Venetia, in "sala hartilor" (camera aia cu tavanul si peretii pictati in hartile cunoscute pe atunci pe care o gasim in orice palat care se respecta) e redata America de Nord, iar pe California e scris "terra incognita de anthropophagi" :)) Un hic sunt leones de peste veacuri.

Megalomaniac: asa e, si as adauga ca in buticurile de antichitati din Roma chiar te astepti sa gasesti chestii din Antichitate, nu de la 1800 ca la noi. Nici nu stiu de ce le mai numim asa.

_____
Ca tot ziceam de de tema badass a lui Perseu, o alta des intalnita in muzee e cea a lui Judith si Holofern, se zice ca armata asiriana condusa de Holofern asedia nu stiu ce cetate din Palestina, iar tanara Judith isi foloseste nurii ca sa patrunda in cortul generalului, pe care il imbata si apoi il descapataneaza cu ajutorul unei servitoare.

Legenda e super uzitata, uzata si abuzata in pictura, de la Renastere la varianta erotica (wtf?!) a lui Klimt la interpretari nordice cu haine flamande. Cele mai misto si mai sangeroase pe care le stiu sunt Caravaggio si Artemisia Gentileschi, sunt foarte asemanatoare si usor de confundat la drept vorbind (Gentileschi a fost influentata de stilul lui Caravaggio), iar faptul ca Artemisia a pictat mai multe variante nu ajuta in a face diferenta, ba chiar dimpotriva. Mi se pare totusi ca vad o deosebire, Judith a lui Caravaggio se trage spre inapoi, pare cumva dezgustata de ceea ce face, parca o auzi spunand "iihh, this is gross, not quite lady-like". In schimb, Judith a lui Artemisia e complet pe problema, foloseste bratul intins ca parghie si apasa cu toata greutatea corpului ca sa taie mai bine. Am citit ca Artemisia ar fi fost violata si ca se foloseste de pictura ca sa isi verse nervii, de asta ar fi facut mai multe variante si atat de sangeroase. Anyway, e o tema care imi place si am zis sa va impartasesc si voua :) Cheers.

2
Da, Florenta e o destinatie excelenta pentru arta.

Imi place tema lui Perseu si a Medusei, e badass. La cativa pasi de Cellini al tau, in Uffizi, e o alta Medusa misto, a lui Caravaggio. Insa cea mai dubioasa din cate am vazut eu e a lui Rubens de la Kunsthistorisches Museum din Viena  :o

PS: Mi-am amintit de Clash of the Titans din 1981, mi s-a parut un superfilm in copilarie :)))) https://m.imdb.com/title/tt0082186/?ref_=fn_al_tt_1

Edit: cea pusa de Megalo e a lui Cellini, se pare. Credeam ca e Donatello

3
Muzeul vostru preferat?

Al meu este, fara nicio indoiala, Galleria Borghese. Il revizitez negresit de fiecare data cand ajung in Roma. Citeam ca dupa unele pareri avizate ar fi cel mai frumos muzeu mic din lume.

Acolo l-am descoperit pe Bernini si raman convins ca Apolo si Dafne si Rapirea Proserpinei sunt printre cele mai frumoase lucruri de arta create vreodata. Fotografiile de pe Google nu pot reda cu adevarat senzatia de moliciune a carnii pe care o creeaza degetele lui Pluto apasand pe coapsa fetei.

Pe langa asta si asa cum se cuvine in Italia, mai are o sumedenie de Caravaggio, o multime de maestri ai Renasterii de la Rafael la da Vinci si tot felul de alte minunatii :) toate adunate intr-un spatiu care poate fi parcurs cu usurinta in 2 ore, fara a te epuiza precum un muzeu mare.

Este un must see in Roma, dupa parerea mea.


4
De ce in Bunavestire a lui Francesco del Cossa apare un melc urias? La ce se uita cu atata atentie magul din prim-plan din Adoratia Magilor a lui Pieter Bruegel? De ce e important contextul politic in care a fost inventata perspectiva in pictura si cum de a fost inventata de un arhitect (Brunelleschi)?

Nu pot sa il recomand indeajuns pe Daniel Arasse, istoric al artei francez. Eu am citit Nu vedeti nimic si Histoires de peintures. Ar fi nemaipomenit daca ar avea cineva recomandari similare.

5
Muzică / Re: Ce melodii va plac acum?
« on: 21 May 2018, 15:03 »
Nu imi amintesc daca nu cumva am postat asta si pe forumul defunct:



6
Condică de sugestii și reclamatii / Re: Moderatori
« on: 20 May 2018, 17:35 »
Desi probabil nu sunt de acord cu 90/100 din ce zice Olds, cred ca va fi un moderator bun. E prezent pe forum, e echilibrat, nu s-ar arunca sa isi impuna opiniile prin banuri.

Pages: [1]