Poll

Exista forma de viata inteligenta in afara de oameni in acest univers?

Da
20 (90.9%)
Nu
2 (9.1%)

Total Members Voted: 19

Author Topic: Extraterestrii si Paradoxul Fermi  (Read 12714 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline astateofmind

Cum arata Extraterestrii? Despre Paradoxul Fermi
« Reply #15 on: 15 June 2018, 08:27 »
Tu intelegi ce inseamna subsequently? Hint: nu "doar intelligent life".

Da, inteleg, nu inseamna doar inteligent life - exact - dar inseamna ca o include, inseamna ca include tot drumul, toata evolutia pana la viata inteligenta, inclusiv. Nu, nu exclusiv. Ti-am dat si al doilea citat, referitor expres la cartea care detaliaza ipoteza, pe care insa alegi sa il ignori.
ignore list: monier, taribobo,narayanhd,wolfenste
 

alex khan

  • Guest
  • Feedback Score: (0)
Cum arata Extraterestrii? Despre Paradoxul Fermi
« Reply #16 on: 15 June 2018, 11:39 »

 cel putin 4-5 planete care ar putea avea viata. Rare earth e din ce in ce mai subreda.
Care planete?

Alea de pe TRAPPIST-1?
Pai alea nici sa se roteasca in jurul axei lor nu stiu, intr-o parte e zi si fierbinte, in cealalta parte e noapte si inghet, plus ca nu stim cam ce substante lichide pot fi acolo, daca e metan sau H20.

Posibil sa fie ceva microorganisme la intretaierea dintre cele doua emisfere, intre zi si noapte, dar mai mult de atat nu.
Singurul avantaj e ca steaua e o pitica rece si mai poate straluci inca 12 trilioane de ani. 

Nu cred ca ar merita sa parcugem 40 de ani lumina pana acolo. pentru ca si dupa cum suna numele sistemului, e o capcana extrem de nasoala:






« Last Edit: 15 June 2018, 11:41 by alex khan »
 

Offline c6t9

Cum arata Extraterestrii? Despre Paradoxul Fermi
« Reply #17 on: 15 June 2018, 12:25 »
http://www.bbc.com/future/story/20150809-how-fast-could-humans-travel-safely-through-space

Mai spre final.

Ceva speranțe există. Oricum plecarea de nebuni în spațiu, într-o formă sau alta, va avea loc dacă nu facem bum aici prematur prin cine știe ce război. În lumea viitorului ce este în Expanse măcar, pare destul de plauzibil modelul ca dezvoltare socială și economică, dar cred că se va pleca mult mai departe cu misiuni mari, o colonie de mii de oameni, cu sintetici și material genetic.

Sent from my SM-N910C using Tapatalk

 

alex khan

  • Guest
  • Feedback Score: (0)
Cum arata Extraterestrii? Despre Paradoxul Fermi
« Reply #18 on: 15 June 2018, 14:48 »
Pana nu descoperim ceva modalitati de inginerie genetica sau robotizare pentru a rezista mai mult timp in calatorii spatiale si o nava spatiala care sa aiba gravitatie artificiala, nicio sansa.
S-ar putea sa nu vedem astronauti trimisi pe Marte nici in 100-200 de ani.  Uitati tot ce zice Elon Musk, omul e doar vizionar si un pic escroc, tot ce zice e doar pentru publicitate si faima personala.  Face planuri pe termen lung, dar nu se gandeste si la ce va face atunci in 2026 cand sustine ca va trimite astronauti pe Marte. 
In realitate,  un drum spre Marte e un efort titanic de cateva trilioane de dolari, aproape cat costul razboiului din Irak.
Astronautii trebuie sa indure sa fie expusi la radiatii intr-un drum indelungat de 7 luni sau chiar 2 ani,  si posibil ca pana ajung acolo sa devina niste mase amorfe de plastilina din cauza gravitatiei 0 ce le va eroda oasele si le va atrofia musculatura, sau sa innebuneasca chiar.
Si cand ajung acolo, mai trebuie sa infrunte si temperatura foarte scazuta, furtunile de nisip, radiatiile solare, caderi de meteoriti, fara sa mai mentionez distanta indelungata fata de Pamant pentru ca nimeni nu va putea interveni in timp necesar pentru o urgenta.   Nu e ca si cum ai merge pe Luna.
E o misiune sinucigasa cica de explorare, dar mai degraba un razboi din care nu castigi nimic (Marte nu are petrol, nici gaze, ci doar roci si metale, eventual ceva apa) si nici nu ai cum sa transporti resurse de pe Marte pe Pamant avand in vedere costurile.

 
S-ar putea sa sfarsim ca specie pe aceasta roca prin a ne sfasia de foame reciproc cu pietre si sageti sau anihilati de un supervulcan.


Si cred ca explorarea spatiala e de domeniul robotilor.
Sa-i lasam pe ei sa colonizeze Marte, sa mineze asteroizi, sa exploreze satelitii lui Jupiter si Saturn si sa calatoreasca spre noi orizonturi si alte sisteme solare.   

Odata ce se va implementa nanotehnologia la scara larga si se va inventa fuziunea nucleara, poate atunci sa avem sanse pentru a explora si noi universul. 
« Last Edit: 15 June 2018, 14:58 by alex khan »
 

Offline F--14

Cum arata Extraterestrii? Despre Paradoxul Fermi
« Reply #19 on: 17 June 2018, 23:51 »
Quote
Pana nu descoperim ceva modalitati de inginerie genetica sau robotizare pentru a rezista mai mult timp in calatorii spatiale si o nava spatiala care sa aiba gravitatie artificiala, nicio sansa.

De acord cu prima parte, dar gravitatia artificiala pe o nava nu trebuie "descoperita", poate fi simulata perfect prin rotatia navei.

Intr-adevar, fara metode avansate de criogenizare sau transfer de constiinta in roboti, nicio sansa sa iesim vreodata din sistemul solar. Deja ma distreaza "optimistii" care fac si scandal ca "orice e posibil in 100 de ani". Really ? Fizica are niste limite, oricat de mult ne-ar placea noua sa speram ca o vom fenta.

Explicatia mea pentru paradoxul lui Fermi ? Civilizatiile nu ajung niciodata la "warp", "viteze hiperluminice" si alte bullshituri de-astea, pentru ca... limitele fizicii :) Nu trecem nici de tipul I pe scara Kardashev, pentru ca viata e mai efemera decat ne-ar placea noua sa credem. Pesimist, de acord, dar stiti cum e cu briciul lui Occam...

My 2 cents.
 

alex khan

  • Guest
  • Feedback Score: (0)
Cum arata Extraterestrii? Despre Paradoxul Fermi
« Reply #20 on: 18 June 2018, 01:32 »
Pai ca sa generezi viteza Warp, iti trebuie resurse masive, combustibili si energie destula pentru a propulsa o nava sa atinga viteza luminii.
Mai e problema privind compozitia navei spatiale pentru ca eu cred ca s-a dezintegra instant, inclusiv pasagerii nu ar rezista fiindca din start ar fi supusi la o presiune infinita cu mult peste presiunea atmosferica a unei planete gen Jupiter. 

Deci calatoritul la viteza hiperluminica cade din start fiindca nici peste cateva mii de ani de progres constant nu va fi posibila. 

Eu nu vad alta solutie pentru calatoriile interstelare decat:
-trimis  sonde sau nano-drone care sa calatoreasca cu viteza luminii in alte sisteme solare si sa transmita semnale  -  solutia cea mai realista, pe urma trimiti roboti in care sa fie constinta umana transferata. 
-sa se inventeze tehnologia teleportarii - cam imposibil, dar mai ideala decat viteza hiperluminica
-gaurile de vierme - din pacate, ca sa deschizi una, trebuie sa ai resurse masive a catorva stele si totodata, ar trebui rescrise niste legi ale fizicii pentru ca teoria gaurilor de vierme inca este o teorie si una cam fantezista si depasita
-sa se descopere o modalitate de calatorie astrala gen sa calatorim doar cu gandul


Si daca s-ar imbunatati tehnologia navelor spatiale prin folosirea fuziunii nucleare, propulsie termonucleara , panourilor solare, laserelor, motot cu anti-materie  sau alte mijloace,  tot ar dura vreo zeci de mii de ani  sa ajungem pana la cea mai apropiata stea, Proxima Centauri, si asta pentru o planeta uscata, rece si fara de viata.


Poate ca intr-adevar sa nu existe deloc civilizatii intergalactice/interstelare si majoritatea sa se limiteze doar la sistemele lor solare proprii.   Norocosi sunt cei care stau in preajma altui sistem solar sau intr-un sistem solar unde sunt doua planete locuibile.
In orice caz, organismul biologic nu e deloc facut pentru calatorii interstelare chiar si cu criogenizare si gravitatie artificiala fiindca majoritatea pasagerilor ar innebuni dupa stat atata intr-un spatiu restrans dupa cateva generatii. Probabil ca nu ar mai ajunge vii la destinatie. Ar fi pentru ei o adevarata puscarie spatiala. 

Noi nici nu stim daca o sa mai progresam tehnologic constant in urmatorul secol. Avem numai 150 de ani  de cand suntem o civilizatie industriala si numai 30 de ani de cand suntem digitalizati/automatizati. 
Cand se vor termina zacamintele de petrol pe planeta asta, nu cred ca explorarea spatiala  va mai fi o preocupare importanta.   
 
The following users liked or thanked this post: F--14

Offline F--14

Cum arata Extraterestrii? Despre Paradoxul Fermi
« Reply #21 on: 18 June 2018, 09:44 »
Alex, mi-ai luat cuvintele din condei. De acord 100% :)

Corpul biologic e adaptat in urma evolutiei pentru planeta respectiva. Numai un organism robotic, neingradit de limitarile fizice/psihice aferente zborului interstelar, ar putea coloniza ceva dincolo de propria stea. Asta inseamna sa ajungi in stadiul "singularitate AI", sa creezi masini mai inteligente decat stapanii lor, capabile sa creeze la randul lor masini din ce in ce mai inteligente. O idee perfecta pentru SF-uri, dar imposibila practic, probabil, din ratiuni de inteligenta limitata a creatorului primului AI si de limitarea impusa de numarul finit de resurse.

Acum, adunand toate progresele necesare pentru o calatorie intestelara (de intergalactice nu mai vorbim, sunt intr-o alta clasa de dificultate), incepem sa intelegem de ce nu vedem pe nimeni.
 

Offline KodiaK

Cum arata Extraterestrii? Despre Paradoxul Fermi
« Reply #22 on: 18 June 2018, 11:59 »
Vad mult timp investit aici, dar totusi se ignora niste lucruri elementare.
1. Universul este inimaginabil de mare. Doar in cel observabil estimarile sunt intre 1021-1024 stele. Naiba mai stie cate or fi in cel neobservabil. Dar oricum, 1020+este un numar aberant de mare. Deci sa te gandesti ca noi suntem singura forma de viata inteligenta da dovada de un egocentrism incredibil. Aproape la fel ca si credinta intr-un Creator atotputernic si omniprezent :)
2. Pe scala temporala a universului, noi (ca specie umana) suntem insignifianti. Perioadele de time de mii sau zeci de mii de ani sunt, pt univers, ca secunde sau fractiuni de secunda pt noi. Iar daca noi avem o durata medie de viata de sub 100 de ani, asta nu inseamna ca ORICE alta viata inteligenta ar avea ceva similar. Pot foarte bine sa aibe durate medii de mii sau sute de mii de ani d-ai nostrii. Deci faptul ca noua ni se pare mult o calatorie interstelara pt alti poate insemna o nimica toata.
3. De ce s-a plecat de la premisa ca viata inteligenta nu poate fi decat ceva similar cu noi? Suntem noi oare apogeul dezvoltarii; perfectiunea intruchipata? De ce nu ar putea exista viata inteligenta bazat pe siliciu, sau pe alt material pe care nici nu il cunoastem inca.
4. Chiar daca igoram orice alt fel de viata si ne concentram doar pe cele similare noua, sansele ca Terra sa fie singura planeta din Universul asta situata la distanta optima fata de steaua mama si cu o inclinare suficienta a axei incat sa permita existenta anotimpurilor este atat de mica incat nici nu merita luata in calcul. E ca si cum ai zice ca nu exista aur pt ca ai sapat tu o groapa de 1 cm3 in spatele casei si nu ai gasit aur, deci clar singura concluzie este ca nu exista aur nicaieri pe Terra.

De ce nu ne-am intalnit inca cu o alta specie inteligenta? Pai e simplu. Suntem abia la inceputul explorarii spatiale. Probabil ca peste cateva sute/mii de ani o sa dam si peste alte forme de viata inteligiente. Sa dam, adica sa descoperim. Pana la intalniri face to face mai trebuie sa treaca ceva timp. Trebuia mai intai sa invatam sa facem si noi o sfera Dyson ca sa putem sa captam energia soarelui cum trebuie, si dupa aia poate.
De ce alte civilizatii mult mai avansate ca noi care calatoresc interpatial nu ne-au contactat? Iar e simplu. Nu eu de ce sa ne contacteze (cu toate ca daca e sa ne luam dupa americani pe ei i-au contactat de mult).
Pentru ei noi suntem extrem de inapoiati si probabil ne-ar da peste cap complet daca ne-ar contacta. Poate ca nici nu stiu cum sa comunice la nivelul nostru. Cum ar fi sa incerca noi sa explicam unei furnici cum e cu bitcoin-ul :). Poate special ne evita pt a ne lasa sa ne dezvoltam singuri, fara ajutor. Poate deja au pornit inspre noi cand au vazut ca am descoperit focul, insa, cum ziceam mai sus, timpul trece altfel pt ei, si pana ajung la noi fie ne eradicam complet cu un razboi nuclear, fie suntem suficient de avansati incat or avea ce sa vorbeasca nu noi.



Asus TUF X670E-PLUS | 7800X3D | Lian-Li GA Trinity Performance 360 | 32GB G.SKILL Trident Z5 NEO 6000Mhz CL30 | Asus TUF RTX 3080 | Samsung 870 EVO 250GB + XPG Gammix S11 PRO 512GB+2TB + 2xSeagate 2TB | Audigy RX | Sennheiser HD559 | Corsair RM850x | be quiet! Silent Base 802 | AORUS FO27Q3
 

Offline F--14

Cum arata Extraterestrii? Despre Paradoxul Fermi
« Reply #23 on: 18 June 2018, 14:37 »
1. Nu a contestat nimeni faptul ca e mare. Si nici ca nu exista alta viata inteligenta, discutia era despre imposibilitatea ca doua civilizatii sa se intalneasca.

2. De acord ca suntem insignifianti cronologic vorbind, dar nu si cu restul. Chiar daca exista fiinte rationale care traiesc mii de ani (foarte improbabil evolutiv vorbind, din cauza limitarilor de ordin metabolic), problema nu e numai durata de viata, ci si modul in care un corp biologic reactioneaza la conditii dure, cum sunt cele din spatiu. Un organism evolueaza pe o planeta adaptat perfect la acele conditii, nu la zborul spatial. Citeste marturiile lui Scott Kelly dupa un an petrecut pe ISS, in conditii super blande fata de cele care ar aparea intr-un zbor interstelar.

Tocmai relativitatea aceasta va impiedica orice contact. Distantele inseamna timp, iar timpul inseamna viteza. Toate sunt interconectate. Nu e o bariera arbitrara impusa de lipsa cunostintelor omenesti, e "the final frontier" si asa va ramane, IMO. Cel putin in forma fizica. Cu entitatile spirituale e o alta discutie :)

Un mic exercitiu de imaginatie. Sa zicem ca plec cu 99,9% din viteza luminii (imposibil fizic pentru orice fiinta organica) spre o civilizatie pe care am vazut-o la 100 000 de ani-lumina printr-un super mega ultra telescop. Ajung in 20 de  ani in timpul meu ca pasager, in conditiile dilatarii timpului specifice rularii la viteze relativiste, dar dupa 500 000 de ani in timpul civilizatiei respective. Foarte probabil sa nu-i mai gasesc, nu ? De aici apare necesitatea rularii la viteze superluminice, iar fizica ridica steagul rosu.

Relativistic vorbind, probabilitatea ca doua civilizatii sa imparta acelasi segment de aparitie/evolutie tehnologica pe axa timpului la distante cat de cat abordabile e nula.

3. Nu e neaparat sa fie bazata pe carbon, dar orice organism biologic va intampina aceleasi dificultati la zborul interstelar.

4. Din nou, nu sustine nimeni ca doar pe Terra e viata (inteligenta). Discutia era despre contact.

Ca o paranteza personala... Daca, prin absurd, vom coloniza vreodata alte planete, nu va imaginati discutii de genul "Houston, am ajuns, e superb aici, tocmai am terminat fundatia pentru prima noastra cladire". Cand mesajul tau face 200 de ani dus-intors, asa ceva nu exista. E o rupere completa de civilizatia-mama. Niciun popor colonizator n-a reusit pe Terra sa-si pastreze influenta in teritoriile colonizate, iar noi speram la asa ceva la nivel interstelar ? Not gonna happen. Nu mai vorbim de limitarile impuse de fizica, din nou. Comunicatii la viteze superluminice, ca sa eviti chestia asta ? Mult succes ! :)
« Last Edit: 18 June 2018, 14:41 by F--14 »
 

Offline KodiaK

Extraterestrii si Paradoxul Fermi
« Reply #24 on: 18 June 2018, 17:21 »
Hmm, eu avea impresia ca despre asta era vorba. Daca exista sa nu viata inteligenta in univers
Recunosc ca n-am citit chiar tot, dar in primul post este destul de clar explicat ca pt ca o planeta sa gazduiasca viata complexa cam trebuie sa fie o Terra 2.0.
Iar parerea clara a initiatorului este ca: "Eu nu cred ca pe o alta planeta cu caracteristici diferite ar putea evolua o specie inteligenta.   Si nu cred ca poate exista o modalitate mai ideala in afara de propria noastra evolutie ca specie."

Dar daca era vorba de fapt despre intalnirea cu o civilizatie inteligenta, atunci da, sansele sunt mai mici, dupa cum am explicat si mai sus.
Cat despre comunicare, nu as fi asa de sigur ca va fi asa de imposibil precum crezi. Gandeste-te ca acu nici 100 de ani habar n-aveam de fizica cuantica, iar acum ne uitam stramb la quantum entanglement (nu-mi vine acum traducerea in romana :P ). Daca nu ma insel au fost chiar si niste experimente reusite de teleportare (doar informatie ce-i drept), dar chiar si asa, asta ar facilita comnuicarea aproape instantanee intre entitati aflate la ani lumina distanta.
Din ce observ toate limitarile de care s-a vorbit pe aici sunt direct relationate cu fiinta umana, si constructia ei. De ce o specie complet diferita ar trebui sa aiba aceleasi limitari biologice/metabolice ca noi. De ce se presupune automat ca o specie extraterestra nu ar putea calatorii mii de anii in spatiu, doar pt ca noi nu putem. Mi se pare un mod de gandire foarte limitata.
Avem chiar aici pe pamant forme de viata (e drept ca nu avansate) care traiesc la temperaturi variind de la aproape zero absolut pana la cateva sute de grade celsius.
Sunt de acord ca nivelul actual al speciei umane este inadecvat calatoriilor spatiale, dar asta nu inseama ca va fi asa pana la sfarsitul timpului. Cum pe Pamant am evoluat si ne-am adaptat, nu vad de ce nu am fac-o si in spatiu. Daca vom fi nevoiti la un moment dat sa parasim planeta asta, si cea mai apropiata destinatie ar fi la mii de generatii distanta, eu sunt destul de sigur ca se va lua decizia unei calatorii interstelare chiar daca, teoretic, omul nu este facut sa calatoreasca in spatiu.
Asus TUF X670E-PLUS | 7800X3D | Lian-Li GA Trinity Performance 360 | 32GB G.SKILL Trident Z5 NEO 6000Mhz CL30 | Asus TUF RTX 3080 | Samsung 870 EVO 250GB + XPG Gammix S11 PRO 512GB+2TB + 2xSeagate 2TB | Audigy RX | Sennheiser HD559 | Corsair RM850x | be quiet! Silent Base 802 | AORUS FO27Q3
 

Offline astateofmind

Extraterestrii si Paradoxul Fermi
« Reply #25 on: 18 June 2018, 17:30 »
Avem chiar aici pe pamant forme de viata (e drept ca nu avansate) care traiesc la temperaturi variind de la aproape zero absolut pana la cateva sute de grade celsius.

Uat?

Kodiak, e frumos sa visezi, dar hai cu picioarele pe pamant.
ignore list: monier, taribobo,narayanhd,wolfenste
 

Offline KodiaK

Extraterestrii si Paradoxul Fermi
« Reply #26 on: 18 June 2018, 17:47 »
Sunt cu picioarele pe pamant :)
Le cheama Tardigrade si printre special features avem asa:

  • Tardigrades can survive:
    A few minutes at 151 °C (304 °F) (ma gandeam la fahrenheit cand am zis sutde de grade :P). Dar oricum 151 nu e de colea :)
    30 years at −20 °C (−4 °F)
    A few days at −200 °C (−328 °F; 73 K)
    A few minutes at −272 °C (−458 °F; 1 K)
  • Tardigrades can survive the vacuum of open space and solar radiation combined for at least 10 days
  • the longest that living tardigrades have been shown to survive in a dry state is nearly 10 years
  • tardigrades can withstand 1,000 times more radiation than other animals
Si mai sunt si altele dar vezi pe wiki :P


Asus TUF X670E-PLUS | 7800X3D | Lian-Li GA Trinity Performance 360 | 32GB G.SKILL Trident Z5 NEO 6000Mhz CL30 | Asus TUF RTX 3080 | Samsung 870 EVO 250GB + XPG Gammix S11 PRO 512GB+2TB + 2xSeagate 2TB | Audigy RX | Sennheiser HD559 | Corsair RM850x | be quiet! Silent Base 802 | AORUS FO27Q3
 

Offline astateofmind

Extraterestrii si Paradoxul Fermi
« Reply #27 on: 18 June 2018, 18:33 »
Deci in nici un caz nu supravietuiesc indefinit la zero absolut sau sute de grade celsius - cam asta ar fi necesar pt calatorii interspatiale.

Si asta pt ca sunt organisme foarte simple. Viata complexa nu rezista, sunt prea multe procese necesare.
ignore list: monier, taribobo,narayanhd,wolfenste
 

alex khan

  • Guest
  • Feedback Score: (0)
Extraterestrii si Paradoxul Fermi
« Reply #28 on: 18 June 2018, 23:03 »
Kodiak, e adevarat ca am avut un salt tehnologic enorm secolul trecut, dar chiar si asa, la capitolul calatorii interstelare suntem inca PRIMITIVI fata de ce ne imaginam prin filmele/romanele/jocurile SF. 

Uita-te la ce asteptari isi face omul uitandu-se la Star Trek  vs in ce stadiu suntem cand vezi ce modul lunar a fost pe Luna sau ce statie spatiala internationala avem, adica una extrem de primitiva si stramta in raport cu asteptarile noastre visand tot felul de nave fanteziste.


E adevarat ca pe la 1900 nu ne asteptam sa facem inconjurul planetei cu avionul in cateva ore,  ca automobilul va deveni accesibil omului de rand, ca putem dezvolta arme nucleare ce pot duce la distrugerea vietii pe pamant,  ca vom avea acces la internet pentru a ne comanda Pizza direct de pe telefon,  dar nici sa  ne facem asteptari mult prea mari peste legile fizicii existente nu e ok.





Cel putin, argumentul lui F--14 privind teoria relativitatii si paradoxul gemenilor cam anuleaza instant orice speranta ca vom putea calatori in alte sisteme solare vreodata prin parcurgerea distantelor.
E grav ca multi fani SF care se folosesc de teoria relativitatii si vitezei WARP pentru a demonstra ca putem explora cosmosul  se autocontrazic tocmai fiindca nu iau in calcul paradoxul gemenilor. 
Cred ca aici ramanem daca nu dezvoltam teleportarea sau nu deschidem niste portaluri sau gauri de vierme. 
 
 
Una e sa parcurgi 7904 km  traversand Atlanticul  cu avionul  din Europa  pana in America, alta e sa parcurgi  400 milioane de km de la Pamant la Marte cu naveta spatiala , si alta e sa parcurgi 4 ani lumina de la sistemul nostru solar pana la Proxima Centauri, cea mai apropiata stea de noi. 
 
Ce om si-ar irosi intreaga viata pe o nava spatiala, dar generatii intregi criogenizate   intr-o calatorie de 70 000 de ani    pentru a ajunge la o uscaciune de planeta din Proxima Centauri? 
Si mai ales, ce om ar renunta la Pamant pentru Marte? 



Eu spun clar ca explorarea spatiala e munca de robot, de fiinte sintetice care sa aiba existenta indelungata si rabdare infinita, nu de organisme biologice. 
« Last Edit: 18 June 2018, 23:19 by alex khan »
 
The following users liked or thanked this post: F--14

Offline F--14

Extraterestrii si Paradoxul Fermi
« Reply #29 on: 19 June 2018, 02:11 »
Asa vad si eu situatia. Stiu ca nu debordez de optimism, dar prefer oricand o doza de realism empiric.

As adauga doar ca tot ceea ce consideram voodoo la inceputul secolului 20, adica mersul cu automobilul, zborul si fuziunea nucleara mentionate de tine, erau simple limite stabilite arbitrar. Cata vreme exista un ghepard care alearga cu 100 km/h, o pasare care zboara si o stea care degaja energie rezultata in urma fuziunii, e clar ca totul poate fi reprodus mai devreme sau mai tarziu. Fiinte sau structuri materiale deja faceau asta. Dar vitezele astea fantastice... Vreau sa-mi numiti un singur obiect material complex care depaseste sau atinge viteza luminii, ca exemplu din natura/univers. Sau macar o particula cu masa...

Daca maine observam o sfera Dyson sau ne viziteaza o nava venita de la sute sau mii de ani-lumina, va voi cere scuze personal pentru pesimismul (realismul) meu incurabil :)
« Last Edit: 19 June 2018, 02:17 by F--14 »