Dupa ce o sa dispara omenirea si ramane AI nu mai trebuie medicina.
Mi-e că dispare omenirea până ajunge AI la stadiul ăla de dezvoltare.
People cannot distinguish GPT-4 from a human in a Turing test
La doi ani după apariția lui ChatGPT, pot să afirm cu tărie că nu există nicio revoluție AI. A fost o panică de moment și o frenezie în primăvara 2023, dar a trecut repede.
Încă se dă cu sapa aici în Europa, ai milioane de lucrători comerciali care muncesc în picioare ca să-ți servească burgerul cald, șoferii încă există și tot mai mulți se apucă să facă Uber, încă stau să plătesc mii de lei un instalator să-mi repare o conductă, tocmai am plătit sute de lei pe cineva să-mi monteze manual un nou PC, pe lângă faptul că în toate școlile și liceele se scrie de mână și se susțin examenele de Bacalaureat cu pixul, iar dosarele cu șină încă există. Dacă revoluție AI înseamnă să lași șomeri fotografi, pictori, designeri vestimentari, arhitecți, profesori, psihologi, programatori, actori, jurnaliști, și redactori, nu, asta nu înseamnă revoluție, înseamnă dezumanizare și degradare intelectuală în masă.
Faptul că AI poate să genereze poze și picturi prin combinat elementele furate de la toate imaginile de pe Google sau că poate să genereze informație, să converseze, să reproducă vocea oricărui om, să facă o problemă simplă de matematică sau de programare....nu e revoluție, doar preia răspunsurile cele mai bine indexate de pe Quora, ce mai e pe Wikipedia și de pe site-urile de știri, într-un fel, un motor de căutare mai rapid cu funcția chat.
Dar asta nu e a PATRA revoluție industrială. E îmbunătățire a tot ce s-a făcut în a treia revoluție industrială din anii 1950-2000.
Eu cred că a patra revoluție industrială va fi după un mare război sau după o serie de războaie, , la fel cum au fost și la celelalte revoluții:
Prima revoluție industrială, bazată pe cărbune, tiparul/imprimanta, muschetele, artileria,baloanele cu aer cald și motorul cu aburi, a fost cam pe la 1760-1840, după războaiele de succesiune, războiul de șapte ani, războiul de independență american, războaiele napoleoniene.
A doua revoluție industrială, din care au rezultat căile ferate, fotografia, telegraful, industria petrolului, avioanele, automobilele, telefonia, electricitatea, vaccinul,cinematografia, radioul, a fost prin 1870-1918, când s-au desfășurat războiul civil american, războiul Crimeii, războiul franco-prusac, războaiele din Africa, WW1.
A treia revoluție industrială - după WW2 - computerele, laserul, cipuri, radarul, radarul, internetul, telefonia mobilă, avioanele supersonice, televiziunea, tehnologia cloud, smartphone-urile, criptomonedele, cardul bancar, AI generativ, celulele stem, vitro, clonarea, roboții medicali care există de ani buni etc.
AI generativ e cam de câțiva ani.
A patra revoluție industrială, probabil că va începe după un posibil WW3.......sau la cum arată situația actuală, mai degrabă după niște războaie de frontieră de tip Donbas/Crimeea, strâmtoarea Taiwan, Fâșia Gaza/frontiera Israel-Liban, Marea Roșie, Golful Persic și strâmtoarea Hormuz, posibil și granița SUA-Mexic la cum se încinge treaba.
Și probabil din 2035-2050 încolo.
De aici s-ar putea să vedem roiuri de drone, progrese mari în robotică, membre bionice, neurocipuri, inginerie genetică, utere artificiale pentru născut copii în laborator, vaccinuri universale pe bază de ARN, computere cuantice, mașini fără șofer, cloud computing, tehnologii de schimbare a vremii la scară largă, cam ceea ce vedem din 2021 încoace, posibil AI adevărat, la modul cum vedem în Terminator, nu parodia de ChatGPT.
În mare, tehnologii îmbunătățite de la revoluția digitală precedentă.