Hai să vedem predicțiile astea din 2018. Au trecut 6 ani!
E prea mult spus ca vom fi mai prosti?
Ai avut gura de aur.
„AUR” la propriu.
Își închipuia cineva în 2018, când era epoca Dragnea, că cei mai populari politicieni vor fi Simion și Șoșoacă peste 6 ani?
Eu inca raman la ce am zis (cu cateva adăugiri):
- oamenii vor fi din ce in ce mai dependenti de tehnologie, se vor fi inventat telefoane mobile din ce in ce mai inteligente, tablete din ce in ce mai performante, timpul petrecut online il va intrece drastic pe cel offline, vom putea face aproape tot online
- cartile "clasice" vor fi pe cale de disparitie, daca nu chiar disparute deja, o "ciudatenie" a trecutului, la fel ca si presa scrisa
- ne vom aliena din ce in ce mai mult prin tehnologie, pentru ca este o chestie cu dus-intors (amploare extraordinara si fara precedent a site-urilor de "socializare" gen facebook)
- capacitatea fizica ne va scadea (per ansamblu), se va produce o diminuare universala a practicarii sporturilor "clasice"
- the rise of e-games
- mai multi pasi facuti catre virtualizarea realitatii sau catre realismul virtualului, cum vreti sa-i ziceti. Deja exista ochelari 3D, chestii care te fac sa "fii acolo".
In 2025 se vor fi facut multi pasi in directia asta. Concluzia? Peste 50 ani vom putea TRAI in 3D, cat vom dori. Probabil ca vom inventa pana si niste droguri care sa simuleze senzatii samd, astfel incat sa nu mai faci deosebirea intre realitate si "joc" (a la matrix)
- tendinta in domeniul gamingului/pc va fi de compactizare. Vor disparea cu siguranta arhaicele carcase, fiind inlocuite cu ceva mult mai mic, mai compact. SAU laptopurile vor deveni un standard, odata cu ieftinirea lor si cresterea capacitatii de procesare FARA afectarea temperaturii.
- razboaie proxy, duse cu ajutorul robotilor ai a dronelor
- the rise of electric cars
1. bifat - mai nou, există tehnologia cloud - GeForce Now. Google Stadia a murit repede. Amazon Luna. Boosteroid.
2. nu - nu prea, când încă găsesc mii de cărți la vânzare pe emag și pe Amazon, în format fizic.
3. bifat - mai nou, există Onlyfans care ne-a „alienat” și mai tare pe plan sexual
4. bifat - Messi și Mbappe o fi ei campionii de azi, dar nu-i ajung pe Maradona și Pele la genunchi.
5. nu - sunt cam în declin, lumea s-a plictisit de battle royale, MP-urile clasice la strategii și shootere, și MOBA-urile sunt deja moarte. Sunt iar MMO-urile la modă. Nu se mai face așa multă reclamă ca înainte. GTA. Roblox și Minecraft se mențin în trend, și mai nou, Palworld
6. nu - ochelarii VR nu sunt nici fezabili, nici accesibili la preț, nici esențiali cum e încă computerul în format desktop sau o consolă din anii 90 sau un smartphone din 2010, și provoacă dureri de cap. Nu poți să stai să joci un joc 10 ore în continuu cum poți la un PC sau o consolă. Și atenție, ochelarii VR există din anii 90. Au mai încercări eșuate.
7. nu - și apoi, de ce laptopuri? Poți juca un CoD Warzone de pe smartphone. Și a explodat numărul jucătorilor pe telefoane. Apoi, dacă omenirea vrea chestii compacte, la ce să mai vrei VR?
8. bifat - vezi Ucraina mai nou, Marea Roșie, Gaza.
9. bifat- problema e că s-ar putea să asistăm și la declinul lor - bateria de litiu poluează mai tare, nu ține mult, nu există prea multe stații de încărcare, deși sunt deja pe la Mega Image, factura la electricitate a crescut, întreținerea și reparațiile costă enorm. S-ar putea să ne întoarcem la diesel.
Uitandu-ma recent la Ready player one, ma astept ca VR-ul sa capete o amploare tot mai mare, dupa cum este si tendinta. Sunt sigur ca vor aparea si costume care sa-ti dea senzatia de interactiune cu mediul virtual, existand deja platforme pentru deplasare 360 grade. Asta find un lucru ce va reduce efectele sedentarismului asociat cu jocurile clasice.
Mă cam îndoiesc că civilizața ar avea resurse și energie pentru ca miliarde de oameni să stea în casă, doar să se joace și să socializeze prin căști VR.
Deja trăim condițiile economice și sociale ca în film, dar pe partea de tech, lumea mai degrabă preferă să socializeze și să se joace pe ceva mai compact, adică SMARTPHONE-uri. Consumă mai puțin curent, te poți deplasa, e mai ieftin.
Eu inca "mai calculez".
- Nivelul tehnologic creste exponential (la nivel de descoperiri, nu neaparat de implementare), chiar daca in RO nu se vede si multi nu stiu.
- Schimbarile climatice ar putea deveni o mare problema cat de curand (3-5 ani).
- Biosfera se prabuseste; ar putea sa apara efecte dramatice in urmatorii 4-7 ani.
- Situatia politica se inrautateste permanent la nivel global. Un WW3 pare tot mai greu de evitat.
Deocamdata eu merg pe ideea unei situatii foarte dificile in 2025 si posibil catastrofala in 2030.
1. A crescut într-adevăr , și asta datorită pandemiei. Telemuncă cu ședințe prin ZOOM, livrările prin Glovo și Easybox, numărul de comenzi Bolt/Uber la mașini hibrid, tehologia Clous GeForce Now, casele de self pay la Mega Image și McDonalds, tot mai multe platforme de streaming - Netflix, Disney Plus, HBO Max, Amazon Prime. Toate astea au crescut exponențial între 2020 și 2022. Din 2023 a cam stagnat creșterea nivelului de trai și a facilităților, dar avem chatboți cu AI - ChatGPT, Bing AI, Bard, Midjourney care generează imagini, aplicații care pot genera și gif-uri, ElevanLab care reproduce vocea.
2. Bifat - incendiile și secetele din 2020 încoace.
3. Bifat - s-ar putea să fie mai rău decât anticipasem
4. Bifat - deși e posibilă să nu fie chiar un WW3 convențional și nici nuclear, ci mai degrabă niște războaie multiple de frontieră prin aproape toată Asia, din Ucraina și Nagorno-Karabakh până în Gaza, Marea Roșie și până în Marea Chinei de Sud-Est, Taiwan și peninsula coreeană. , duse la scară limitată cu zeci sau sute de mii de trupe, roboți, drone, avioane și rachete. Pe de altă parte, cresc și numărul infracțiunilor și violențelor multietnice și religioase în Occident.
5. Suntem deja într-o catastrofă globală care nu ar putea avea încheiere, se numește Noua Normalitate POST-COVID