Author Topic: Sfarsitul Democratiei  (Read 2990 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline oldshooterman

Sfarsitul Democratiei
« on: 18 March 2019, 12:42 »
Incepe in China, se va perfectiona in America, dupa care se va extinde in restul lumii. Scopul? Controlul total asupra populatiei in speranta ca va putea fi oprita prabusirea "sistemului". ;D

Incep cu asta: "Of course, many people who read dire predictions such as these may be tempted to laugh at the idea that such a system could be implemented in the United States, one thing is for sure – the Chinese aren’t laughing. And we shouldn’t be either." ;D

Social Media, Universal Basic Income, & Cashless Society: How China's Social Credit System Is Coming To America

Partea mai buna: RO fiind mai in urma cu "dezvoltarea", avem ceva sanse ca la noi sa ajunga ceva mai tarziu.
Partea mai putin buna: RO fiind in UE, s-ar putea ca totusi sa nu ajunga suficient de tarziu... (asta sa nu fie interpretat cum ca ar fi rau ca suntem in UE)
De retinut: "Whether it is political opinions, pictures of yourself and your food, or private conversations over Messenger, that data is being sent directly to the corporation and respective governments then have access to that data via a variety of means and they put that data to good use."

Adica orice distribuie cineva online, are potentialul de a fi folosit candva impotriva lui! ;D

AI are grija de tine!©
 

Offline mache

Sfarsitul Democratiei
« Reply #1 on: 18 March 2019, 16:17 »
Folosesti Telegram, Signal, etc. in loc de FB Messenger, Gmail, Hangouts, etc. si bingo... da' cum americanii sunt mai 'tarzi cand vine vorba de viata lor privata, nu ma mir sa vad cum se dau cu capul de tastatura cu probleme de acest gen...
 

Offline oldshooterman

Sfarsitul Democratiei
« Reply #2 on: 18 March 2019, 17:01 »
Nu poti folosi nimic impotriva sistemului lor de "supraveghere", sistem creat in interesul cetatenilor... ;D

NSA Utah Data Center - Other Data Collection Initiatives
In an effort to provide even better government services, the NSA has developed special software that unobtrusively collects important information about American consumers in their homes and offices.

While we prefer not to use the term "Flame virus", this data collection program is designed to remotely control common computer functions such as logging keyboard strokes, activating computer microphones and cameras, taking computer screen shots, extracting geolocation data from images, downloading personal files, and sending and receiving commands and data through Bluetooth wireless technology. To reduce the impact on our citizens, the remote data collection program can be periodically embedded in routine operating system software updates. This information will be transmitted for processing and storage in our new $2 billion NSA data center in Bluffdale, Utah."

Adica ceea ce face Microsoft cu w10 in regim de rutina. ;D

A se remarca faptul ca citatul e preluat de pe situl oficial al Casei Albe, nu-i nici un secret, nici o conspiratie, totul e gandit in interesul cetatenilor. 8)

 

Offline mache

Sfarsitul Democratiei
« Reply #3 on: 18 March 2019, 18:36 »
de la ce face NSA (monitorizare) la ce face China (control direct) e o cale lunga... iar in privinta M$ cu Win10: se rezolva tot acasa, cu un router cat de cat decent

« Last Edit: 18 March 2019, 18:39 by mache »
 

Offline oldshooterman

Sfarsitul Democratiei
« Reply #4 on: 19 March 2019, 12:54 »
Americanii au ramas in urma, desi au inceput de zeci de ani. Chinezii au inceput doar de cativa ani si au gasit foarte repede o aplicatie practica pentru mase. ;D

China has started ranking citizens with a creepy 'social credit' system — here's what you can do wrong, and the embarrassing, demeaning ways they can punish you

As spune ca unele aspecte pot fi privite ca fiind pozitive, cum ar fi:
- conducerea (autovehiculelor) necorespunzătoare,
- fumatul în zonele pentru nefumători (in special ;D)
- postarea de știri false online
- tentativa de a calatori fara bilet,
- vagabondaj, etc...

Dar altele mi se par mult exagerate, cum ar fi:
- daca cumperi prea multe jocuri video,
- daca te joci prea mult ("la munca, lasa joaca...")  ;D
 

Offline oldshooterman

Sfarsitul Democratiei
« Reply #5 on: 19 March 2019, 18:20 »
Urmeaza o cenzura masiva pe internetul din UE.

What is Article 13? The EU's divisive new copyright plan explained

"After weeks of negotiations, the trilogues resulted in a compromise wording that finally passed in the evening of February 13."
"Now it's through the trilogues the last step for Article 13 is the final Parliament vote – slated to take place in either March or April. And, assuming it gets passed, from that point EU member states will have two years to absorb the directive into their own laws and work out how to put Article 13 into action."

"In one reaction video the YouTuber Craig Thompson, who has just under half a million subscribers, summed it up like this: "Gamers are dead, you guys are dead, I'm dead, we're all dead, let's go drink."" ;D

 

TrevorArthur

  • Guest
  • Feedback Score: (0)
Sfarsitul Democratiei
« Reply #6 on: 20 March 2019, 00:53 »
Nimic nou.
De 15 ani se stia ca vom ajunge sa adoptam modelul chinezesc.

Cine a urmarit topicul cu China-putere mondiala si discutiile cu ablium  de pe defunctul forum CG stie despre ce vorbesc.
« Last Edit: 20 March 2019, 00:56 by TrevorArthur »
 

Offline daveWalter

Sfarsitul Democratiei
« Reply #7 on: 17 August 2024, 16:51 »
5 ani au trecut de când @oldshooterman  prevestea sfârșitul democrației.

Cum arată situația:
Trump candidează și are susținătorii pe care îi are (doar căutați foto, video, o să vă convingeți singuri). Chiar dacă nu va câștiga, oricum va fi de impact candidatura sa pe termen lung. Adică, în numele „democrației”, Trump ar putea declanșa un război civil dacă pierde.
AUR nu e doar în parlament, cu șanse mari să formeze un guvern de coaliție cu PSD în viitorul apropiat, dar și în Parlamentul European, alături de SOS.
S-a umplut Parlamentul European de europarlamentari de extrema dreaptă.
Sunt deja partide naționaliste la guvernare în Italia, Ungaria, Slovacia, Finlanda și în Țările de Jos, în curând și în Franța, Germania și în Belgia.
Dictaturile se prăbușesc în Iran din cauza sărăciei și noilor generații care nu mai vor islam ca-n evul mediu, în China  de la falimentul imobiliar, în Venezuela de la sărăcie,  iar în Rusia, regimul putinist se prăbușește din cauza războiului cu Ucraina.  O să urmeze și Turcia erdoganistă și Coreea de Nord a lui Kim.  Mulți ocidentali liberali și conservatori deja se distanțează de modelul chinezesc, considerat poluator și prea fascist pentru agenda progresistă sau pentru agenda conservatoare.
Elon Musk a cumpărat Twitter și l-a schimbat în X unde acum oricine poate să posteze liber, inclusiv știri și informații false.
Poți să trollezi la greu pe Discord și Telegram.

Într-adevăr, a fost un regim cam semi-totalitar, distopic și cyberpunk în cei doi ani de pandemie. Dar lumea și-a revenit la normalitate..............poate mult prea mult la normalitate, din păcate.

« Last Edit: 17 August 2024, 16:55 by daveWalter »
Ignored list: ericmario, ZorracK
 

Offline oldshooterman

Sfarsitul Democratiei
« Reply #8 on: 23 October 2024, 20:37 »
COPENHAGA, Danemarca/Associated Press/17.09.2024 02:20 EDT: Institutul Internațional pentru Democrație și Asistență Electorală (International IDEA), a declarat că democrația a scăzut pentru al optulea an consecutiv pe tot globul..."

"...Europa a cunoscut declinuri pe scară largă în aspectele democratice, cum ar fi statul de drept și libertățile civile. Cu toate acestea, au fost raportate progrese în special în Muntenegru și Letonia."(politico/news)

 

Offline daveWalter

Sfarsitul Democratiei
« Reply #9 on: 24 October 2024, 00:19 »
COPENHAGA, Danemarca/Associated Press/17.09.2024 02:20 EDT: Institutul Internațional pentru Democrație și Asistență Electorală (International IDEA), a declarat că democrația a scăzut pentru al optulea an consecutiv pe tot globul..."

"...Europa a cunoscut declinuri pe scară largă în aspectele democratice, cum ar fi statul de drept și libertățile civile. Cu toate acestea, au fost raportate progrese în special în Muntenegru și Letonia."(politico/news)



Corupția, consumerismul de prost gust, prostia promovată la TV, scăderea calității învățământului în întreg occidentul, toate astea patru, au dăunat democrației în ultimii 30-35 ani.
 
Dar asta nu înseamnă că democrația o să dispară chiar în curând. Trăim într-adevăr într-un declin, iar oamenii care o vor duce tot mai rău vor opta pentru partide autocratice. 

Pe de altă parte, nu e o soluție pe termen lung. Dictaturile după model estic sucombează încet încet pe plan economic, cum a pățit URSS și cum va păți și China, fie din cauza războaielor pe care le declanșează - gen Germania nazistă și Italia fascistă, fie se sting încet, precum Spania, Grecia, Coreea de Sud, Chile și Argentina. Dictaturile de extrema stânga au o durată medie de existență cam 45 ani, cele de extrema dreaptă nu duc mai mult de 20-30 ani.
Dictaturile islamice, într-adevăr, rezistă mai mult, chiar și sute de ani, dar pentru că acolo e altă mentalitate.

Autocrațiile după model putinist, orbanist și erdoganist  nu o să reziste prea mult în majoritatea țărilor vest-europene, fiind incompatibile cu modul de gândire al multor europeni care au crescut în consumerismul de prost gust și cu învățământul liberal. Cred că nici în România nu o să reziste AUR prea mult dacă ar fi să guverneze în stil autocrat. Tinerii nu o să renunțe la actualul stil de viață și principiile cu care s-au obișnuit în ultimii 20-30 ani. În America, am zis, o să curgă sânge dacă Trump devine președinte și se pune pe implementat proiectul 2025. Proiectul ăla poate o să meargă în câteva state de tip Ohio, Alabama și Mississippi. Dar nu și în Florida!

Ce vrei tu aplicat ar însemna să mai aștepți încă vreo 40 ani și eventual să speri că noile generații vor fi educate în spirit autocratic ori să vină niște vremuri foarte dificile, gen să scadă nivelul de trai abrupt.

Părerea mea e că nici democrațiile vestice în forma actuală, nici autocrațiile estice nu vor supraviețui acestui secol dacă ar fi să avem un WW3 și apoi, un WW4 și mai distrugător.

Aș paria pe apariția unui nou sistem de guvernare până la finalul acestui secol, pe apariția a noi ideologii.

Un sistem axat pe administrație locală după modelul orașelor smart, cu un sistem centralizat foarte CORPORATE și mai deloc birocratizat.

O întoarcere la Polis sau la orașele-state, cum erau Atena, Sparta, Corint, Teba, Argos, care ar fi autonome, unele izolate și sustenabile, altele ar crea confederații comerciale.

Mai degrabă prevăd asta decât o întoarcere la Epoca Imperiilor sau la Epoca Dictaturilor sau vreo Nouă Ordine Mondială cu un Guvern Mondial - care e imposibil de implementat asupra speciei Homo Sapiens.
« Last Edit: 24 October 2024, 00:29 by daveWalter »
Ignored list: ericmario, ZorracK
 

Offline Ciocanul

Sfarsitul Democratiei
« Reply #10 on: 24 October 2024, 10:07 »
Știați că istoricii încă dezbat care ar fi fost începutul celui de-al doilea război mondial? Unii că 1931, alții că 1935, ba 1939 etc. Cert este că timp de aproximativ 10 ani, diverse conflicte armate de pe diferite continente au tot crescut până când, în 1941, s-a ajuns la un conflict global, absolut scăpat de sub control. Ce a urmat știm toți.
---
Poate suntem in al 3-lea razbol mondial dar inca nu stim.
Peste 10000 de ani o sa se certe istoricii intre ei cand a pornit al 3-lea razboi mondial ca va fi foarte greu sa datezi cenusa radioactiva si sa pui cap la cap evenimentele. :D
 

Offline daveWalter

Sfarsitul Democratiei
« Reply #11 on: 25 October 2024, 03:12 »

Poate suntem in al 3-lea razbol mondial dar inca nu stim.
Peste 10000 de ani o sa se certe istoricii intre ei cand a pornit al 3-lea razboi mondial ca va fi foarte greu sa datezi cenusa radioactiva si sa pui cap la cap evenimentele. :D


1. Nu cred că se ajunge la un război atomic total care să ducă la anihilarea vieții pe Pământ. Eu sunt sigur că Homo Sapiens vor fi aici pe Pământ și peste 1000 ani, și peste 2000 ani, doar că vor fi răspândiți și pe Lună și pe Marte, cu roboți forând asteroizi - nu sunt optimist, nici pesimist, sunt doar realist! Dacă era să fie după profețiile apocaliptice din antichitate, noi nu trebuia să mai existăm din anul 1000.  În 2000, iarăși, nebunia cu apocalipsa. După alții, noi nu trebuia să supraviețuim erei glaciare de acum 40.000 ani, nici erupției vulcanice Toba de acum 70.000. Cred că mai putem rezista încă 1 milion de ani grație tehnologiei!  Dar sigur nu am supraviețui unei erupții supervulcanice de tip Yellowstone, a unui val de radiații de la o supernovă sau impactul unui asteroid ca cel de acum 65 milioane de ani. Dacă nu colonizăm alte planete,  e clar că ne ducem la somn!
2. Ca specie și ca civilizație, vom fi aici și în anul 3000! Și în anul 4000! Și în anul 5000! Tot ca civilizație, într-o formă sau alta, mai avansată sau mai primitivă. Dar o să existe o civilizație.  Cu certitudine nu o să mai fim chiar la fel peste 10.000 - 20.000 ani, pentru că speciile se schimbă, evoluează sau involuează. Acum 70.000 ani, Homo Sapiens era arhaic, ca Cro-Magnon în Europa.  De la apariția civilizației, omenirea a suferit multe suișuri și coborâșuri.
3. În secolul 21, așa cum a început cu războiul anti-tero,  se anunță a fi cu multe  războaie de frontieră. E posibil să fie și câteva atacuri nucleare tactice, dar cam atât. Nu se va recurge niciodată la atacuri cu ICBM-uri. Sunt prea distrugătoare și nimeni nu are de câștigat nimic. Cu viruși nici atât -  prea riscant sau prea ineficient.
4. În caz de WW3 la scara celor două războaie mondiale, mai degrabă se va recurge la atacuri chimice cu termobarice, gaze iritante, fosfor și napalm. Apoi, sunt atacurile cibernetice și bombardamentele cu roiuri de drone și drone kamikaze - astea vor fi miezu în secolul 21.
5. Mă aștept ca WW3 să dureze ceva mai mult decât WW1 și WW2, în jur de 10-20 ani și să provoace 200-300 milioane de morți, cei mai mulți care vor muri de foame și de sete din cauza distrugerii infrastructurii, nu mai zic de boli, și vreo 10-50 milioane maxim care vor muri pe front sau sub bombardamente. E o certitudine ca WW3 să înceapă în jurul anilor 2040-2050, pe măsură ce se sting generațiile de bătrâni care au luptat sau au copilărit în WW2.
6. Așa cum a fost la fiecare secol, au dispărut imperii și au apărut alte imperii, au dispărut forme de guvernare și au apărut altele.
Secolul 15 de exemplu, părea că viitorul îi aparține Imperiului Otoman. Țeapă!
A venit Secolul 16 cu Imperiul Spaniol care a colonizat Lumea Nouă și a inovat cu tutunul, argintul, ardeiul iute, cartofii, ciocolata, roșiile și curcanii. Imperiul Otoman, chiar dacă s-a extins pe trei continente,  s-a erodat încet, cu toate rutele lui din India și mirodeniile la care avea acces.
Dacă trăiai în vremea lui Napoleon la 1804, ai fi crezut că viitorul Franței. Țeapă din nou! Iar dacă trăiai pe vremea reginei Victoria pe la 1888, ai fi crezut că Imperiul Britanic o să domine lumea. La 1916 sau la 1940, ai fi crezut că secolul 20 o să fie secol german. Poftim. Și la 1961-1979, ai fi crezut că URSS a câștigat războiul rece și viitorul aparține comunismului. N-a fost așa.
Iar în anii  1989-2008, te-ai fi așteptat ca secolul 21 să fie secolul american și că trăim PAX AMERICANA. Ne-am înșelat rău de tot!
Nimic nu durează veșnic. S-ar putea să fie China viitorul. S-ar putea să fie niște corporații cu armate private viitorul!

În anii 1776 și 1918, am avut războaiele dintre monarhii și republici. A câștigat REPUBLICA!
Între 1922 și 1945, a fost războiul dintre fascism și social-democrație după ce republicile s-au bătut între ele. A câștigat SOCIAL-DEMOCRAȚIA!
Între 1945 și 1991, între capitalism și comunism după ce lumea social-democrată a intrat într-un război rece. A câștigat CAPITALISMUL!
Între 2008 și 2024,  acum lumea capitalistă e divizată între conservatorismul naționalist de extrema dreaptă (oligarhii capitaliste foarte corupte de tip Rusia, Turcia, Iran, Ungaria, India, Arabia Saudită, Egipt, Belarus, Venezuela, China, Coreea de Nord, cu accent pe naționalism  consolidat de peste 10 ani și cu tendințe spre militarism) și   liberalismul democratic de centru cu mici tendințe spre centru stânga - nu ca stânga aia din vremea comunismului sovietic sau maoist (democrațiile liberale și progresiste de tip Franța, Canada, SUA, UK, Australia, Italia, Olanda, Polonia, Japonia, Taiwan, Coreea de Sud, Singapore, Germania, Italia cu accent pe piața liberă, capitalism moderat și globalizare).
E greu de estimat cine va câștiga, dar tabăra aia va domina lumea până la următoarea mare confruntare.
Cred că va câștiga liberalismul.
Și liberalismul se va sparge în două tabere.
Care poate să fie între liberalismul pro-industrial și liberalismul ecologist.
Va câștiga probabil ecologia sau industrialismul, una din ele se va diviza în alte două porcării și tot așa.


7. Greu de spus dacă se va sfârși democrația când în ultimii 300 ani, la fiecare final de secol, se vorbea despre un viitor democratic.   În care masele au puterea!
La finalul secolului 16-17, protestanții predicau despre autonomia întreprinzătorilor și libertate de gândire față de biserica catolică. Și n-a fost prima oară când se vorbea despre puterea maselor dacă ne uităm la Atena și Roma. 
La finalul secolului 18, la  1776-1789,  se vorbea despre republici, constituție și democrație în SUA și Franța.
Și la finalul secolului 19, mai pe la 1900, deja aveam o mână de democrații de succes în SUA, Italia, Franța, Belgia, Germania, UK, care aveau partide politice, să mai zic de România ca monarhie constituțională cu Partidul Conservator și Partidul Liberal.
La finalul secolului 20, ai deja peste 100 de republici considerate democrate și cu alegeri libere. Pentru că chiar și în Iran și Rusia ai alegeri cu vot, chiar dacă nu sunt „libere”.
Cred că se va vorbi despre democrație și în anul 2100.
Despre democrația digitală, democrația smart, votul online, cu partide politice care ar putea deveni orașe-state, poate chiar țări.
« Last Edit: 25 October 2024, 03:33 by daveWalter »
Ignored list: ericmario, ZorracK
 

Offline Ciocanul

Sfarsitul Democratiei
« Reply #12 on: 25 October 2024, 11:08 »
A existat vreodata democratie 100% ?
In Grecia antica pt fiecare cetatean existau 3-4 sclavi plus femei. De votat votau cetatenii si atat. Intreba cineva pe sclavi ceva ? :D
 

Offline daveWalter

Sfarsitul Democratiei
« Reply #13 on: 26 October 2024, 01:59 »
A existat vreodata democratie 100% ?
In Grecia antica pt fiecare cetatean existau 3-4 sclavi plus femei. De votat votau cetatenii si atat. Intreba cineva pe sclavi ceva ? :D


Vrei să spui Atena, că erau vreo 52 orașe-state „democratice” din toată lumea greacă (cu tot cu colonii), nu Grecia în sine.
Da, Atena era un paradis doar pentru bărbații cetățeni atenieni cu drept de vot. Dar pentru femei și sclavi, era o adevărată pușcărie.

Atena era mai mult o oligarhie birocratizată, cu un Pericle ales arhon 30 ani cu rang de strategos- un fel de președinte.
Avea parlament Eclesia - adunare de 6000 care vota legi și propuneri. Lua decizii în urma votului. Mai și ostraciza.
Avea consiliul celor 500 Boule - pregăteau legi și decrete
Avea un guvern schimbat la 24 ore -Prytania - care primea ambasadorii și folosea fondurile orașului
Aveau tribunale, aveau magistrați .


Dacă Atena avea un arhon ca șef al orașului-stat, Sparta avea doi regi.
Dar și Sparta era nițel democratică, tot un fel de oligarhie coruptă și mai puțin birocratizată, dar mai autoritară.

Aveau un parlament Gerousia de 28 bătrâni + cei doi regi care avea funcții legislative.
Aveau un consiliu de 5 efori de 30 ani  - nu, nu erau niște Gollumi spiriduși lingăi de virgine îmbrăcați zdrențuros ca în 300  și care trăiau pe un munte.
Erau 5 magistrați cu funcții religioase, militare, juridice, legislative.
Și era Apella, adunarea poporului de 10.000 , care se întrunea lunar. Nu iniția propuneri, nu decidea nimic, doar înainta subiectele lunii către efori și gerousia.



Sparta era pe invers - femeile erau cele care trăiau mai bine și  bărbații erau cei mai chinuiți - forțați de la 7 ani până la 30 ani să facă serviciul militar obligatoriu și să lupte în armata spartană, puși să fure, bătuți, puși să se bată cu lupii, să caute hrană, să stea desculți, să se antreneze, erau și violați de colegii mai mari sau de instructori pentru a dezvolta o relație solidă între ei, apoi erau  periokoii-  fierarii și meșteșugarii lor, niște cetățeni de mâna a doua,   iar iloții,  erau tratați ca niște unelte vorbitoare sau roboți - puși la muncă în mine și pe teren, ocazional erau violați, torturați și omorâți în mod ritualic. Un fel de REPLICANȚI din Blade Runner sau cum erau evreii în Germania nazistă sau palestinienii din Cisiordania și Gaza (doar că ăia nu sunt sclavi și nu sunt oropsiți de israelieni, sunt chinuiți mai mult din cauza lor). Nu erau nici sclavi, nici oameni liberi, ci subjugați. Te nășteai ilot, mureai ilot. Era o viață oribilă!
Pe de altă parte, femeile spartane erau cele mai LIBERE. Nu erau forțate să facă armata, îngrijeau de unele singure gospodăriile, se antrenau să lupte, făceau gimnastică, puteau să moștenească și să vândă/să cumpere, să facă afaceri.
Deci, bărbatul atenian și femeia spartană erau cei mai liberi în lumea greacă.

Dacă vrei, poți să te joci AC Odyssey, să explorezi Atena și Sparta (cu tot cu Messenia unde sunt iloții) unde să faci niște side-quests să vezi cam cum era  sau să citești Herodot și Tucidide care erau cam pro-Atena și anti-Sparta. Deci, mare parte din ceea ce știm despre Sparta e doar de la autori istorici care lucrau pentru adversarii atenieni. De aia e  mai bine să te bazezi pe arheologie decât pe izvoare scrise.

Sparta nu era horror ca-n 300 sau God of War, dar nici vreun paradis nu era. AC Odyssey de la Ubisoft o ilustrează mai pe la mijloc - cu vegetație verde, cu cer albastru, oameni normali, dar o societate mai militarizată-  aș zice că Israel  ar fi ceva similar, unde serviciul militar e obligatoriu pentru femei și bărbați. Texasul ar fi iarăși un candidat ca un stat american care e chiar dur, chiar „spartan”.   Și Germania Nazistă care s-a inspirat după Sparta, încercând să impună perfecțiunea, fiind ambele societăți eugenice. 

UE, SUA, în special New York, DC, California, statele democrate - seamănă cu Atena!
Ucraina ar fi Ionia.
Iar Rusia are fix comportamentul Imperiului Persan.
« Last Edit: 26 October 2024, 02:29 by daveWalter »
Ignored list: ericmario, ZorracK
 

Offline astateofmind

Sfarsitul Democratiei
« Reply #14 on: 26 October 2024, 04:30 »
Știați că istoricii încă dezbat care ar fi fost începutul celui de-al doilea război mondial? Unii că 1931, alții că 1935, ba 1939 etc. Cert este că timp de aproximativ 10 ani, diverse conflicte armate de pe diferite continente au tot crescut până când, în 1941, s-a ajuns la un conflict global, absolut scăpat de sub control. Ce a urmat știm toți.

In mod sigur nu a fost 1941.

Razboiul Mondial a inceput in 1939 cand Germania a invadat Polonia, Franta si UK au declarat razboi Germaniei. US a contribuit cu programul land-lease asa ca desi nu era in razboi ... era in razboi ...

Japonia China a fost un razboi separat.
ignore list: monier, taribobo,narayanhd,wolfenste