Poate suntem in al 3-lea razbol mondial dar inca nu stim.
Peste 10000 de ani o sa se certe istoricii intre ei cand a pornit al 3-lea razboi mondial ca va fi foarte greu sa datezi cenusa radioactiva si sa pui cap la cap evenimentele.
1. Nu cred că se ajunge la un
război atomic total care să ducă la anihilarea vieții pe Pământ. Eu sunt sigur că
Homo Sapiens vor fi aici pe Pământ și peste 1000 ani, și peste 2000 ani, doar că vor fi răspândiți și pe Lună și pe Marte, cu roboți forând asteroizi - nu sunt optimist, nici pesimist, sunt doar
realist! Dacă era să fie după profețiile apocaliptice din antichitate, noi nu trebuia să mai existăm din anul 1000. În 2000, iarăși, nebunia cu apocalipsa. După alții, noi nu trebuia să supraviețuim erei glaciare de acum 40.000 ani, nici erupției vulcanice Toba de acum 70.000. Cred că mai putem rezista încă 1 milion de ani grație tehnologiei! Dar sigur nu am supraviețui unei erupții supervulcanice de tip Yellowstone, a unui val de radiații de la o supernovă sau impactul unui asteroid ca cel de acum 65 milioane de ani. Dacă nu colonizăm alte planete, e clar că ne ducem la somn!
2. Ca specie și ca civilizație,
vom fi aici și în anul 3000! Și în anul 4000! Și în anul 5000! Tot ca civilizație, într-o formă sau alta, mai avansată sau mai primitivă. Dar o să existe o civilizație. Cu certitudine nu o să mai fim chiar la fel peste 10.000 - 20.000 ani, pentru că speciile se schimbă, evoluează sau involuează. Acum 70.000 ani, Homo Sapiens era arhaic, ca Cro-Magnon în Europa. De la apariția civilizației, omenirea a suferit multe suișuri și coborâșuri.
3. În secolul 21, așa cum a început cu războiul anti-tero, se anunță a fi cu multe
războaie de frontieră. E posibil să fie și câteva atacuri nucleare tactice, dar cam atât. Nu se va recurge niciodată la atacuri cu ICBM-uri. Sunt prea distrugătoare și nimeni nu are de câștigat nimic. Cu viruși nici atât - prea riscant sau prea ineficient.
4. În caz de WW3 la scara celor două războaie mondiale, mai degrabă se va recurge la
atacuri chimice cu termobarice, gaze iritante, fosfor și napalm. Apoi, sunt
atacurile cibernetice și bombardamentele cu roiuri de drone și drone kamikaze - astea vor fi miezu în secolul 21.
5. Mă aștept ca
WW3 să dureze ceva mai mult decât WW1 și WW2, în jur de 10-20 ani și să provoace 200-300 milioane de morți, cei mai mulți care vor muri de foame și de sete din cauza distrugerii infrastructurii, nu mai zic de boli, și vreo 10-50 milioane maxim care vor muri pe front sau sub bombardamente. E o certitudine ca WW3 să înceapă în jurul anilor 2040-2050, pe măsură ce se sting generațiile de bătrâni care au luptat sau au copilărit în WW2.
6. Așa cum a fost la fiecare secol,
au dispărut imperii și au apărut alte imperii,
au dispărut forme de guvernare și au apărut altele.
Secolul 15 de exemplu, părea că viitorul îi aparține Imperiului Otoman. Țeapă!
A venit Secolul 16 cu Imperiul Spaniol care a colonizat Lumea Nouă și a inovat cu tutunul, argintul, ardeiul iute, cartofii, ciocolata, roșiile și curcanii. Imperiul Otoman, chiar dacă s-a extins pe trei continente, s-a erodat încet, cu toate rutele lui din India și mirodeniile la care avea acces.
Dacă trăiai în vremea lui Napoleon la 1804, ai fi crezut că viitorul Franței. Țeapă din nou! Iar dacă trăiai pe vremea reginei Victoria pe la 1888, ai fi crezut că Imperiul Britanic o să domine lumea. La 1916 sau la 1940, ai fi crezut că secolul 20 o să fie secol german. Poftim. Și la 1961-1979, ai fi crezut că URSS a câștigat războiul rece și viitorul aparține comunismului. N-a fost așa.
Iar în anii 1989-2008, te-ai fi așteptat ca secolul 21 să fie secolul american și că trăim PAX AMERICANA. Ne-am înșelat rău de tot!
Nimic nu durează veșnic. S-ar putea să fie China viitorul. S-ar putea să fie niște corporații cu armate private viitorul!
În anii 1776 și 1918, am avut războaiele dintre
monarhii și republici.
A câștigat REPUBLICA! Între 1922 și 1945, a fost războiul dintre
fascism și social-democrație după ce republicile s-au bătut între ele. A câștigat
SOCIAL-DEMOCRAȚIA!
Între 1945 și 1991, între
capitalism și comunism după ce lumea social-democrată a intrat într-un război rece. A câștigat
CAPITALISMUL!
Între 2008 și 2024, acum l
umea capitalistă e divizată între conservatorismul naționalist de extrema dreaptă (oligarhii capitaliste foarte corupte de tip Rusia, Turcia, Iran, Ungaria, India, Arabia Saudită, Egipt, Belarus, Venezuela, China, Coreea de Nord, cu accent pe naționalism consolidat de peste 10 ani și cu tendințe spre militarism) și liberalismul democratic de centru cu mici tendințe spre centru stânga - nu ca stânga aia din vremea comunismului sovietic sau maoist (democrațiile liberale și progresiste de tip Franța, Canada, SUA, UK, Australia, Italia, Olanda, Polonia, Japonia, Taiwan, Coreea de Sud, Singapore, Germania, Italia cu accent pe piața liberă, capitalism moderat și globalizare).
E greu de estimat cine va câștiga, dar tabăra aia va domina lumea până la următoarea mare confruntare.
Cred că va câștiga liberalismul.
Și liberalismul se va sparge în două tabere.
Care poate să fie între liberalismul pro-industrial și liberalismul ecologist.
Va câștiga probabil ecologia sau industrialismul, una din ele se va diviza în alte două porcării și tot așa.
7. Greu de spus dacă se va sfârși democrația când în ultimii 300 ani, la fiecare final de secol, se vorbea despre un
viitor democratic. În care masele au puterea!
La finalul secolului 16-17, protestanții predicau despre autonomia întreprinzătorilor și libertate de gândire față de biserica catolică. Și n-a fost prima oară când se vorbea despre puterea maselor dacă ne uităm la Atena și Roma.
La finalul secolului 18, la 1776-1789, se vorbea despre republici, constituție și democrație în SUA și Franța.
Și la finalul secolului 19, mai pe la 1900, deja aveam o mână de democrații de succes în SUA, Italia, Franța, Belgia, Germania, UK, care aveau partide politice, să mai zic de România ca monarhie constituțională cu Partidul Conservator și Partidul Liberal.
La finalul secolului 20, ai deja peste 100 de republici considerate democrate și cu alegeri libere. Pentru că chiar și în Iran și Rusia ai alegeri cu vot, chiar dacă nu sunt „libere”.
Cred că se va vorbi despre democrație și în anul 2100.
Despre democrația digitală, democrația smart, votul online, cu partide politice care ar putea deveni orașe-state, poate chiar țări.