Nici nu am cumpărat bine și n-am prea jucat foarte mult Civilization VI Anthology(am jucat anterior ediția standard ceva ani) și brusc , primesc vestea că Firaxis anunță Civilization VII. Au trecut 8 ani de la ultima lansare, timp în care au băgat update-uri și DLC-uri la greu în CIV VI.
Zic ....„bun, sigur trebuie să fie ceva spectaculos, adică să aibă grafică peste Ara Untold History (care se lansează în septembrie btw), să aibă mecanici mai bune decât Civilization VI, să fie mai interesant decât Humankind la capitolul tehnologii, culturi și diplomație. A încercat să combine culturile și civilizațiile, să îți creezi propria istorie contrafactuală, să facă diplomația să arate ca un dialog interactiv între liderii pe care îi personlizezi și îi customizezi cum vrei. Asta se întâmpla în 2021! Dar din 2022, aflu că e doar un cash grab în care trebuie să cotizezi sute de euro pentru DLC-uri și expansion-uri ca să ai o experiență full, la care nici nu prea te distrezi.
Grafic, e de 2012-2013 toamna.
Civilization VI, cu grafica lui cartoonish, reușea să mă distreze mai bine la preț mai mic, în ediția completă.
După 8 ani de Trump, pandemie de COVID, două războaie în Ucraina și Gaza, inflație, secetă și incendii, , mă așteptam ca Firaxis să fi luat notițe, să scoată un CIV care să ne lase cu gura căscată, numai bun pentru cei care au plăci video RTX din seriile 30 și 40.
Și primesc doar teaser-ul ăsta. Un teaser CGI, dar cât să-ți producă hype. Nu la fel ca la CIV VI, cu Teddy Roosevelt când era MAGA în trend, dar suficient.
Aștept să vină 20 august și admir trailerul ăsta în care apare o actriță din Game of Thrones.
Zic „WOW, parcă se anunță ceva COOL”. Dar e tot CGI și tot
Și în sfârșit, vine gameplay teaser.
Mă întreb-„ e cumva un alt flashback de la CIV VI? Că tot au arătat zilele trecute clipuri de la jocurile anterioare”.
Nope, ăsta era jocul.
Da, e un CIV VI, cu același cartoonish style, doar cu orașe mai mari.
Și ascult conferința de 30 minute...pentru care am așteptat o oră și jumătate numai așteptarea.
Și ce aflu mai exact?
- doar trei epoci simplificate -antichitatea, epoca explorării (postclasicismul ca pe wikipedia) și epoca modernă;
-lideri cartoonish, la fel ca în CIV VI;
-orașe mai mari, cum am zis, și mai detaliate, dar tot cartoonish;
-mecanici ca la Humankind, cu combinat culturi și civilizații, pentru a-ți crea civilizația ta unică și diversă - alegi să te joci cu celți și îi transformi în CHINEZI;
-filosofi, inventatori, lideri religioși și artiști, de astă dată mai în prim plan;
-consilierii animați;
-dezastrele intră în ediția standard;
-precomandă și primești un costum diferit pentru Napoleon Bonaparte
-grafic, parcă arată mai rău decât CIV VI, în 1080 HD. Nici vorbă de o grafică care să dea gata plăcile video Nvidia din seria 40.
-apare oleacă și Sid Meier.
Și cam așa s-a mai dus încă o franciză.
Un cash grab, deși nah, zic să așteptăm cum o să arate varianta finală care se va lansa pe 11 februarie 2025.