Am fost in China, de mai multe ori... Daca ar vedea "romanii" (gloata care abereaza despre comunisti si alte ineptii) ce au facut aia pe acolo ar crede e ceva film SF.
Da man, stim, China e ca in Cyberpunk
Dar omiti un detaliu: romanii sunt un popor de latini care vor sa stea la gratar si la plaja, ascultand manele.
Nu vor dictatura ca-n tarile asiatice.
Uiti ca Mao a provocat moartea a 80 milioane de chinezi ca sa o aduca la statutul de mare putere mondiala.
Cat despre ingradirea libertatilor, documenteaza-te despre SOCIAL SCORE din China. Ca turist nu-ti dai seama.
Meh, hai sa nu o dam din o extrema in celaalta. Da, e drept. Ce au facut "dragii tovarasi", nu se compara,nu ai cum. Sunt la ani lumina fata de ce facem noi acuma.
Insa.....hai sa,hai sa nu. Am fost prin mai multe orase, eu am mers mai mult pe segmentul de afaceri si nu turism. Ca am vazut zidul, si una alta,da, e chiar frumos facut. Altfel viata de zi cu zi, asa ca te uiti la dorel din RO, HU, DE, EN, etc, versus dorel din CH. Yeah, how about NO.
Dreptul la libera circulatie, libera exprimare libera orice, e cam limitat,e cam subtirel. Sa nu uitam ca dorel de la sat, nu prea are ce cauta prin oras. E un fel de amalgam intre india si china. Pe sistemul esti sarantoc, n-ai tu treaba cu orasul, ia meri inapoi la tara. Ai bani? nici o treaba boss, vino si cheltuie banii la oras,dar tot nu vei cumpara apartament acolo decat daca eu ca si stat iti permit.
Perestroika si Glasnost in varianta extrema, cam asta ar fi China de prin anii 90 incoace. S-a dezvoltat enorm,dar totusi sunt acolo destule lucruri murdare,adica nu prin lapte si miere s-a facut acea schimbare. Doar am vazut pe viu cum se fac lucrurile pe acolo, si da, evident daca faci niste comparatii care din punctul meu de vedere nu isi au rostul. Dar daca faci comparatii cu, stiu eu, RO, HU, BG, etc versu CH, evident pare ca aia o duc mai bine. Insa daca intri in detalii, lucrurile nu par chiar asa de frumoase.