Eu ma gandesc ce va fi prin 2040-2050 cand toate tarile din Africa, Orientul Mijlociu si India vor ajunge aride din cauza poluarii si schimbarilor climatice si va rezulta foamete.
Atunci sa ne tinem pentru ca ne vor bate la usa Europei vreo cateva zeci de milioane de arabi, africani si indieni si fortele militare europene nu vor putea face fata decat sa traga in ei.
Cei care fac socoteli pe tema asta discuta de sute de milioane, pana la un miliard (sau mai multi) de refugiati climatici inainte de 2050, nu de zeci de milioane.
Mda,am fost prea optimist.
Partea si mai proasta e ca toti aia sute de milioane africani, indieni, arabi si sud-americani vor merge peste vest-europeni, nord- americani si est-asiatici sa le ceara socoteala pentru cei 400 ani de distrugerea habitatelor si ecosistemelor prin poluare, defrisari si epuizarea resurselor .
Clar asta va fi urmatorul razboi mondial, mai mult o anarhie si un razboi pentru resurse dintre nord si sud. De asta ma tot intreb de ce se grabesc europenii sa vanda si sa doneze vaccinuri. Suna groaznic ce spun eu, suna a genocid la masa globala, dar mai bine nu le-ar mai da fiindca
sunt ori ei , ori noi occidentalii din Europa si America de Nord....si cei din Asia de Est. Castigatorii oricum nu vor supravietui prea mult pentru ca pana in secolul urmator aerul va fi irespirabil si prea toxic ca sa mai permita viata la suprafata. Eu as prefera sa supravietuiasca occidentalii pentru ca ei mai pot veni cu idei pentru colonizarea altor planete sau construit tuneluri si orase subterane. Nu sunt rasist, e vina selectiei naturale ca europenii si nord-americanii si est-asiaticii au avut mai mult noroc sa fie mai inteligenti multumita spatiului geografic si sa se dezvolte mai repede. Genetic, occidentalii sunt predestinati sa raspandeasca viata pe alte planete sau sa-i asigure continuitate in perioade de extinctie.
Acum sunt cele mai naspa timpuri sa traiesti ca arab, indian, african sau sud-american de rand, incomparabile chiar si cu evul mediu ca in ciuda sistemelor sclavagiste si subdezvoltarii, macar aveau resurse, ceva, vegetatie, fauna, acum nu vor mai avea nimic in urmatoarele decenii din cauza a cei 400 de ani de exploatare occidentala.
Si inclusiv australienii vor avea de suferit cand se va declansa criza apei potabile.
Parerea mea, dar macar Africa, Australia si America de Sud trebuiau lasate intacte acum 400 ani, cu tot cu vegetatiile lor neatinse, locurile lor necivilizate..... pentru combustibil era mai bine daca colonizau toata Rusia si Orientul Mijlociu si Asia pentru materii si metale rare. Era suficienta numai Rusia pentru 1-2 miliarde de europeni si americani. Restul continentelor si mai ales Pacificul trebuiau lasate in pace. Ar fi rezultat o civilizatie la fel de dezvoltata ca cea de acum, dar mult mai sustenabila, si clima n-ar fi fost atat de perturbata.
Ne dam seama prea tarziu ca am avut cea mai proasta modalitate de dezvoltare si industrializare si din cauza asta o sa colapsam ca civilizatie si planeta o sa fie nelocuibila pentru cateva milioane de ani.