Author Topic: Epoca Ceausescu  (Read 13497 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline mike

Epoca Ceausescu
« Reply #30 on: 08 July 2018, 18:10 »
ca sa incepem cu concluzia, epoca ceausescu a fost un esec total si o mizerie abjecta, ceausescu fiind fundamental prost (lipsit de minte) si ne-existand sistemele care sa-l opreasca.

ceausescu si comunistii de dupa el au avut si au o viziune autarhica - "nu ne trebuie nimic, ne putem descurca singuri". Aici este greseala lor enorma. Romania e o tara care nu are (multe) resurse: intelectuale, munca si capital. Este obligata sa fie parte integranta din economia mondiala, indiferent cum - pentru inceput.  Deceniul 80 ne-a intors cu pasi repezi inapoi, in timp ce lumea dezvolta crestea extrem de rapid.

Singura economie care a produs rezultate _mai rapide_, peste nivelul de subzistenta, este cea vestica, nu direct din cauza democratiei ci pentru ca a dezvoltat societati si institutii inclusive, nu extractive de valoare (gen partidul, "elitele"). Institutiile inclusive vin implicit la pachet cu democratie, cu creare de tesut social / popoare.

Sunt pesimist pentru Romania si toata zona estica - singurii care au avut capacitatea sa guverneze (si sa raspunda agendei votantilor) sunt combinatia genetica de autoritarism si socialism; nu stiu daca e o doctrina sau nu, dar prea multi nu concep un stat viabil in alt fel. O spun cu toata parerea de rau pentru noi.

Poate ca schimbarea biologica a populatiei sa duca la altfel de lideri, dar daca puteti citi acest post, probabil ca veti simti o imbunatatire la o varsta la care nu mai conteaza.
« Last Edit: 08 July 2018, 18:22 by mike »
 

Offline oldshooterman

Epoca Ceausescu
« Reply #31 on: 08 July 2018, 18:25 »
Canalul Dunare-Marea Neagra conceput si realizat in Epoca Ceausescu n-are nici o legatura practica cu cel cel din perioada Gheorghiu Dej, decat ca idee de scurtatura intre Dunare si Marea Neagra. Nu e o continuare a celui initiat de Gheorghiu Dej unde s-au inregistrat victimele in discutie. E bazat pe alt studiu si cu totul alt proiect. Iar ideea in sine e anterioara epocii lui Gheorghiu Dej.

Amestecul celor doua situatii e facut mai mult din considerente politice si de senzatie in presa, pe langa lipsa de documentare a unora care discuta despre subiect.
...................................

mike - "...ceausescu fiind fundamental prost (lipsit de minte) si ne-existand sistemele care sa-l opreasca." - Cu asta sunt de acord. :)


« Last Edit: 08 July 2018, 18:28 by oldshooterman »
 

Offline taribo

Epoca Ceausescu
« Reply #32 on: 09 July 2018, 10:08 »

Realizările din epoca Ceaușescu ne-au ținut la coada Europei, in special după 1980. Asta este realitatea.

Suntem si am fost mereu in coada europei, am fost in permanenta dominati de alte popoare. 28 de ani si absolut nimic fundamental schimbat, orice se intampla in romania se intampla cu viteza melcului. Asta nu e vina comunismului sau a altui sistem, e vina celor care locuiesc aici.
 

Offline astateofmind

Epoca Ceausescu
« Reply #33 on: 09 July 2018, 10:33 »

Suntem si am fost mereu in coada europei, am fost in permanenta dominati de alte popoare. 28 de ani si absolut nimic fundamental schimbat, orice se intampla in romania se intampla cu viteza melcului. Asta nu e vina comunismului sau a altui sistem, e vina celor care locuiesc aici.

Fals, este exact vina comunismului. Distrugerea elitei intelectuale si promovarea incultilor cu "origini sanatoase" si liceu/facultate facute la fara frecventa. Mentalitatea de "lasa bah ca merge si asa", mentalitatea de "vasile plimba si tu teava aia", "gheorghe fa-te ca lucrezi" exact in comunism a aparut.

Ceea ce comunismul a distrus in romania nu se reface in 28 de ani de comunisti. Pe care de altfel i-ai votat.

Repet: inainte de primul razboi mondial si perioada interbelica nu am fost coada.
« Last Edit: 09 July 2018, 10:35 by astateofmind »
ignore list: monier, taribobo,narayanhd,wolfenste
 

Offline oldshooterman

Epoca Ceausescu
« Reply #34 on: 09 July 2018, 12:42 »

Suntem si am fost mereu in coada europei, am fost in permanenta dominati de alte popoare. 28 de ani si absolut nimic fundamental schimbat, orice se intampla in romania se intampla cu viteza melcului. Asta nu e vina comunismului sau a altui sistem, e vina celor care locuiesc aici.


Fals, este exact vina comunismului. Iar distrugerea elitei intelectuale si promovarea incultilor cu "origini sanatoase" si liceu/facultate facute la fara frecventa.

Ceea ce comunismul a distrus in romania nu se reface in 28 de ani de comunisti. Pe care de altfel i-ai votat.
Total gresit. Doar pe linie de partid erau promovati fara discernamant cei care se ofereau sa slujeasca neconditionat PCR-ul. Distrugerea elitei intelectuale a fost incercata numai in faza initiala a comunismului, nu in Epoca Ceausescu.
In Epoca Ceausescu avansul profesional era conditionat de aderarea la PCR, aderare pe care multi intelectuali o acceptau pentru a-si asigura ascensiunea profesionala, fara a se implica in activitati de propaganda sau de conducere pe linie de partid.

Iar ceea ce s-a intamplat dupa revolutie nu mai are nici o legatura cu comunismul, e rezultatul unui mecanism pur capitalist, in care cei care au posibilitatea sa se infrupte din ciolan, se infrupta la maxim.
"Intreprinzatorii" sunt si au fost "intreprinzatori", atat inainte de '90 cat si acum. Cu alte cuvinte spus, inainte de '90 au intrat in partid ca sa-si asigure conditii confortabile si relatii, iar dupa '90 s-au folosit de pozitii si relatii in noua formula economica (tipic doctrinei capitaliste, nu celei comuniste).

Se poate spune ca voi astia cu gura mare care nu mai incapeti de as-zisii comunisti aveti de fapt apucaturi de comunisti, ca vreti si voi mai mult si nu incapeti de ei. ;D

Zarurile au fost aruncate, atat la nivel national cat si la nivel global, puteti sa alegeti pe cine vreti pentru ca nu se va mai schimba nimic radical in sensul pe care il doriti.
Se anunta chestii mult mai interesante pentru viitorul relativ apropiat, in care PSD va fi cea mai mica problema. ;D
...................................
Referitor la "mase", in toata lumea "masele" ii voteaza pe aia care le promit mai multe firimituri "acum", nu pe cei care incearca sa dreaga lucrurile si eventual sa dea firimiturile in viitor. Deci nu va puteti baza nici pe "mase" pentru a scapa de "comunisti". ;D
 

Offline astateofmind

Epoca Ceausescu
« Reply #35 on: 09 July 2018, 16:44 »
Disonanta cognitiva cand vine vb de comunism?

Am spus vina comunismului cu eliminarea elitelor intelectuale. Spui total gresit apoi imi dai dreptate cu mentiunea ca nu in timpul lui ceausescu - doar ca afirmatia mea includea si perioada imediat precedenta. Dar in timpul lui ceausescu au fost asupriti cei care nu cadeau in linie cu partidul.
Iar apoi recunosti ca in epoca ceausescu avansul profesional nu era legat de capacitatea intelectuala sau de profesionalism ci de obedienta fata de partid. Adica incerci sa ma contrazici dupa care imi dai imediat dreptate. Bun asa.

La dracu, si ceasca si leana erau niste inculti, hilar sa povestesti cum ca s-ar fi promovat intelectualitatea. 

Ceea ce s-a intamplat dupa 89 nu are legatura cu comunismul, are legatura cu comunistii corupti care au preluat conducerea, esalonul 2 al partidului, citeste exact ce am spus, daca e greu de inteles (ca de obicei) ... asta e. "Ceea ce comunismul a distrus in romania nu se reface in 28 de ani de comunisti. "

NU vreau mai mult, am cat imi trebuie si nu tanjesc dupa vremurile comuniste ca voi, vreau mai mult pt ceea ce platesc si mai multe facilitati la traiul din tara, gen autostrazi, sistem medical decent, sistem de educatie decent, coruptie mai putina - chestie imposibila cu comunistii de astazi (ii numesc comunisti nu pt ca promoveaza comunismul ci pt ca au facut, ei sau premergatorii, parte din sistemul comunist si pt ca pastreaza mentalitatea de comunist corupt, mai presus de lege). Dar nu stii tu d'astea ;)

Mai degraba voi nomenclaturistii de ieri vreti mai mult si sperati la o intoarcere a a comunismului, poate poate.
« Last Edit: 09 July 2018, 16:45 by astateofmind »
ignore list: monier, taribobo,narayanhd,wolfenste
 

Offline sradu

Epoca Ceausescu
« Reply #36 on: 09 July 2018, 18:40 »
olds, e pretios sa folosesti formularea "doctrina" relativ la Romania. Instaurarea comunismului in Romania a adus un reset. Unii au pierdut, altii au castigat. Partea buna e ca cei saraci si destepti au primit o sansa. Partea proasta e ca multi idioti si-au facut loc la putere. Combinatia asta de balcanism si de gherzoiala a produs in cele din urma efectul scontat: o criza puternica si un esec imens. Consecintele?

Pai sa ne referim doar la perioadele experimentate de noi. Deceniul negru din '80. Nu cred ca se poate spune ceva bun despre acei ani. Desi am trait cea mai faina perioada a vietii mele, copilaria, si tot am simtit cat de fucked up era totul. Insa nu s-a terminat aici.
Criza a continuat in anii '90. Ce s-a schimbat in 1989? 95% din leadership a ramas pe loc. Mai nimic nu s-a schimbat in fapt. Cand au venit comunistii, au ras tot. Cand au plecat comunistii, au schimbat doar apelativul "tovarase" in "domnule". Sistemul a supravietuit aproape in intregime. De unde sa vina salvarea? De la oamenii care au bagat oistea in gard? L-au scos vinovat pe Ceausescu, de parca el raporta mizeriile alea cu productia la hectar. De parca el scrisese odele sinistre. De parca el organizase mitingurile aberante, etc.
Si tot nu s-a terminat totul aici. Nici macar dupa aderarea la NATO si pre-aderarea la UE, cand capitalul strain a inceput sa fie pompat masiv in Romania. In afara de investitiile private (corporatiile lacome), tot ce-a fost primit de stat a fost devalizat. Tone de borduri, studii de fezabilitate, semafoare fantoma, etc,etc,etc. Miliarde furate si transformate in averi noi. Rezultatul?
 Plecarea masiva din tara a romanilor. Pe care am inceput s-o constientizam de abia acum, in 2017 cand ne dam seama c-au ramas cateva sute de mii de oameni normali in toata tara. Hai, 2-3 milioane. Si ca restul.... Dumnezeu cu mila!
 Asta e efectul "comunismului". In anul 2018 facem restauratie. In 2019 vom restrange libertatea de exprimare. In 2020... 

 Mie mi se pare ca portile sunt pe cale sa se inchida. Depinde foarte mult de situatia internationala. Daca lucrurile scapa de sub control in Europa, ma tem ca Romania va ajunge iar la tomberonul istoriei. Si cine stie cand va mai avea o sansa...
 

Offline oldshooterman

Epoca Ceausescu
« Reply #37 on: 09 July 2018, 20:30 »
1.- Disonanta cognitiva cand vine vb de comunism?

2.- Am spus vina comunismului cu eliminarea elitelor intelectuale. Spui total gresit apoi imi dai dreptate cu mentiunea ca nu in timpul lui ceausescu - doar ca afirmatia mea includea si perioada imediat precedenta.
3.- Dar in timpul lui ceausescu au fost asupriti cei care nu cadeau in linie cu partidul.
4.- Iar apoi recunosti ca in epoca ceausescu avansul profesional nu era legat de capacitatea intelectuala sau de profesionalism ci de obedienta fata de partid. Adica incerci sa ma contrazici dupa care imi dai imediat dreptate. Bun asa.

5.- La dracu, si ceasca si leana erau niste inculti, hilar sa povestesti cum ca s-ar fi promovat intelectualitatea. 

6.- Ceea ce s-a intamplat dupa 89 nu are legatura cu comunismul, are legatura cu comunistii corupti care au preluat conducerea, esalonul 2 al partidului, citeste exact ce am spus, daca e greu de inteles (ca de obicei) ... asta e. "Ceea ce comunismul a distrus in romania nu se reface in 28 de ani de comunisti. "

7.- NU vreau mai mult, am cat imi trebuie si nu tanjesc dupa vremurile comuniste ca voi, vreau mai mult pt ceea ce platesc si mai multe facilitati la traiul din tara, gen autostrazi, sistem medical decent, sistem de educatie decent, coruptie mai putina - chestie imposibila cu comunistii de astazi (ii numesc comunisti nu pt ca promoveaza comunismul ci pt ca au facut, ei sau premergatorii, parte din sistemul comunist si pt ca pastreaza mentalitatea de comunist corupt, mai presus de lege). Dar nu stii tu d'astea ;)

8.- Mai degraba voi nomenclaturistii de ieri vreti mai mult si sperati la o intoarcere a a comunismului, poate poate.
1.- Disonanta cognitiva e la tine.
2.- Eu mentin discutia in limita epocii Ceausescu, pentru ca despre asta se discuta.
3.- N-au fost asupriti cei care nu cadeau in linie cu partidul ci cei care faceau valuri care ar fi putut incinge spiritele (spre manifestatii publice de ex.), ceva asemanator cu situatia actuala din China unde nu e nici pe departe comunism. Astea sunt metode specifice regimurilor totalitare, indiferent de doctrina.
4.- Avansul profesional era legat de capacitatea intelectuala si profesionalism, dar putea fi incetinit daca nu acceptai sa fii membru de partid, un pret minor in situatia data.
5.- Sotii Ceausescu era inculti, dar au promovat intelectualitatea. Scoala in sine era luata mult mai in serios decat acum si in toate marile proiecte economice apelau din greu la specialisti, asta nu poate fi contestat.
6.- In cazul oricarei schimbari de regim, puterea e preluata de arhitectii schimbarii, respectiv de cei din apropierea ciolanului, nu e nimeni idiot sa predea ciolanul la altul, asa, de bunavoie. Nu e ceva specific Romaniei.
7.- Tocmai ai spus ca vrei mai mult, chiar exemplificand ce vrei. Toti vor mai mult. Intregul buget e precis impartit pentru diferite nevoi, stabilite de cei de la conducere. Pentru a putea fi obtinute "mai multe facilitati la traiul din tara, gen autostrazi, sistem medical decent, sistem de educatie decent" ar fi nevoie sa se ia de undeva, de la cineva, pentru a se finanta facilitatile respective, e ceva foarte simplu si usor de inteles. Toti vor mai mult, dar fiecare spera sa se ia de la altcineva, nu de la el. So, ca sa se dea salarii mai mari la bugetari (inclusiv, medici, politisti, profesori, etc...), trebuie sa se ia mai mult de la tine, de la altii, de la investitii, etc...
Sa fure aia din PSD mai putin? Asta ar insemna sa ia de la ei ca sa-ti dea tie si la altii si n-o sa vezi asta... ;D
8.- Atac repetat la persoana, in special dupa ce am specificat de mai multe ori ca nu am fost nomenclaturist, n-am avut nici o treaba cu PC sau cu nomenclaturistii vremii, nu sper la o intoarcere a comunismului, in general nu ma intereseaza sistemul politic. Am avut o viata la fel de buna in ambele sisteme politice.

Eu sunt neutru dpdv politic, puteti sa alegeti pe cine vreti, nu ma intereseaza. ;D
.................
sradu - Mi se pare un efort prea mare incercarea de a comenta postul tau.
1.- Dpmdv, si nu numai (garantat), anii '80 au fost cei mai buni, independent de oferta limitata la tot felul de produse. E vorba de o componenta sociala si alte aspecte care n-au nici o legatura cu regimul politic.
2.- Sistemul n-a supravietuit dupa '89. S-a instaurat libertatea de miscare (puteai sa pleci oriune afara din tara daca primeai viza de la "ceilati"), libertatea de exprimare si economia de piata. Ai putut sa-ti deschizi ce firma si ce afaceri vrei. Faptul ca arhitectii schimbarii au ramas la putere e ceva absolut normal, pentru ca nu paraseste nimeni ciolanul de bunavoie. Restul se cunoaste.
 

Offline taribo

Epoca Ceausescu
« Reply #38 on: 09 July 2018, 21:57 »
In 2019 vom restrange libertatea de exprimare. In 2020... 


Libertatea de exprimare este pe duca in europa "civilizata", aici inca avem luxul sa aberam maxim fara repercursiuni.
 

Offline astateofmind

Epoca Ceausescu
« Reply #39 on: 09 July 2018, 22:05 »

8.- Atac repetat la persoana, in special dupa ce am specificat de mai multe ori ca nu am fost nomenclaturist, n-am avut nici o treaba cu PC sau cu nomenclaturistii vremii, nu sper la o intoarcere a comunismului, in general nu ma intereseaza sistemul politic. Am avut o viata la fel de buna in ambele sisteme politice.


NU e atac la persoana, a fi fost nomenclaturist nu e o jignire. Faptul ca sustii ca anii 80 au fost  cei mai buni, in plus declaratiile tale cum ca nu duceai lipsa de nimic si aveai pastrav saptamanal la masa dovedesc faptul ca faceai parte din clasa privilegiata.
ignore list: monier, taribobo,narayanhd,wolfenste
 

Offline oldshooterman

Epoca Ceausescu
« Reply #40 on: 09 July 2018, 23:07 »
Nu dovedeste nimic ca as fi facut parte din ceva clasa privilegiata. Dovedeste doar ca m-am descurcat astfel incat sa am o viata excelenta, dpmdv.

Vad ca ai o problema cu pastravul. Si pe vremea respectiva existau pastravarii, precum si cabane la munte unde cabanierii cresteau pastravi cu resurse proprii. Era suficient sa-ti misti fundul pana acolo (nu "tu", ci la modul generic) si comandai pastrav la gratar de ex., oricand, la un pret cat se poate de decent. Aveam prieteni care aproape in fiecare weekend (mai putin iarna sau in conditii meteo nasoale) mergeau la pescuit la munte. Pentru cunoscatori, chiar nu era o problema sa manance pastravi, stiuca, si alte bunatati, daca aveau chef.

E adevarat ca marea masa a populatiei care nu stia altceva decat "servici si acasa" nu avea parte de tot felul de lucruri. Nici acum in 2018 nu mananca toata lumea pastrav daca nu este la mall. Habar n-au unde sa-l gaseasca. Ai o parere complet distorsionata despre anumite lucruri.

La fel s-a aberat si despre Libia, dictatorul Gaddafi si viata libienilor din perioada respectiva. Aia traiau acolo ca boierii in regimul Gaddafi, dar tot n-au fost multumiti si l-au omorat. Acum ar da orice ca sa se intoarca vremurile alea si sa scape de democratia adusa de americani. Asta nu e o comparatie cu epoca Ceausescu ci doar o analogie dspre modul eronat si distorsionat in care sunt imaginate lucrurile.
 

Offline oldshooterman

Epoca Ceausescu
« Reply #41 on: 09 July 2018, 23:19 »
NU e atac la persoana, a fi fost nomenclaturist nu e o jignire.
Inseamna ca fostii nomenclaturisti ar trebui sa fie chiar mandri de pozitia lor, precum si fostii securisti (care aveau grija sa fie liniste in tara), nu? ;D

Dar cu astea cum e?

Interesant cum s-au strans comunistoizii sa-si apere idolul...
..........................................
Ca voi, puiuti de comunisti, vreti sa le minimizati, este alta poveste..
  ;D

 

Offline taribo

Epoca Ceausescu
« Reply #42 on: 09 July 2018, 23:32 »

8.- Atac repetat la persoana, in special dupa ce am specificat de mai multe ori ca nu am fost nomenclaturist, n-am avut nici o treaba cu PC sau cu nomenclaturistii vremii, nu sper la o intoarcere a comunismului, in general nu ma intereseaza sistemul politic. Am avut o viata la fel de buna in ambele sisteme politice.


NU e atac la persoana, a fi fost nomenclaturist nu e o jignire. Faptul ca sustii ca anii 80 au fost  cei mai buni, in plus declaratiile tale cum ca nu duceai lipsa de nimic si aveai pastrav saptamanal la masa dovedesc faptul ca faceai parte din clasa privilegiata.

Nu te mai ascunde dupa deget. Poti sa folosesti un cuvant absolut inofensiv cu sens peiorativ fix asa cum ai facut tu.
 

Offline astateofmind

Epoca Ceausescu
« Reply #43 on: 09 July 2018, 23:45 »
Nu te mai ascunde dupa deget. Poti sa folosesti un cuvant absolut inofensiv cu sens peiorativ fix asa cum ai facut tu.

NU ma ascund, nu e problema mea cum preferi tu sa intepretezi ceea ce spun.


Dar cu astea cum e?

Interesant cum s-au strans comunistoizii sa-si apere idolul...
..........................................
Ca voi, puiuti de comunisti, vreti sa le minimizati, este alta poveste..
  ;D



E la fel. Comunist nu e peiorativ. Sunt destui care sustin ca sunt comunisti si sunt mandri de asta. Problema mai mare e ca voi nu recunoasteti :D
« Last Edit: 09 July 2018, 23:48 by astateofmind »
ignore list: monier, taribobo,narayanhd,wolfenste
 

Offline oldshooterman

Epoca Ceausescu
« Reply #44 on: 09 July 2018, 23:52 »
OK. Daca te incalzeste cu ceva, eu am fost pionier, ca de asta oricum nu se putea scapa. ;D