Author Topic: Inteligenta artificiala (AI) - Robotii ne vor inlocui  (Read 81423 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Ciocanul

Inteligenta artificiala (AI) - Robotii ne vor inlocui
« Reply #255 on: 12 August 2024, 18:19 »
Acum cateva zile am avut o sedinta pe teams. Am inregistrat-o si apoi am pus Copilot sa ne scoata un raport de sedinta.
Raportul a fost bun. Cine ce a zis, pe liniute, un mom(moments of meeting) beton.
O sa inceapa sa-i buleasca pe non tehnici din firmele de IT. Genul asta de tools ce pot face project management, mom-uri, tickete vor defrisa in non tehnici.
Si pe tehnici o sa-i mai trieze desi acolo e mai greu. Si daca iti genereaza cod tot trebuie sa-i spui ce sa faca si cum sa faca.
« Last Edit: 12 August 2024, 18:25 by Ciocanul »

Offline oldshooterman

« Reply #256 on: 12 August 2024, 19:28 »
...Si daca iti genereaza cod tot trebuie sa-i spui ce sa faca si cum sa faca.
Dintr-o discutie intre programatori despre ce poate face GPT4... Aproape toti programatorii sustin ca nu se descurca in a rezolva probleme serioase...

Dar sunt si exceptii:

..."X" - Peste 27 de ani de experiență în programare...:

"Văd aici o mulțime de răspunsuri care demonstrează că mulți dintre cei care folosesc instrumentul (GPT4) sunt ingineri cu adevărat necunoscatori in a structura corect solicitarile. Am descoperit în câteva luni folosindu-l ca asistent de cod, că GPT chiar și în versiunea gratuită este incredibil de precis atunci când substructurați corect solicitările. Nu am avut experiența de a face greșeli care au fost catastrofale pentru implementarea codului. L-am pus să implementeze corect zeci de clase complete cu importuri corecte datorită solicitărilor concise."

Iar cei care dezvola GPT5 (care cel mai probabil va fi denumit diferit) spun ca GPT4 vs GPT5 se comporta ca un copil vs un adult... ;D

Asta fara sa vorbim despre solutiile AI care nu sunt accesibile populatiei. 8)

Huang, CEO Nvidia afirma ca in 2025, respectiv peste ~doar un an (!), AI-ul va putea rezolva orice problema punctuala care poate fi imaginata de orice fiinta umana. ;D
.................................................................................

"În timpul Summitului pentru Abundență din 2023, Emad Mostaque, CEO al Stability AI, a făcut declarația că "nu vom mai avea oameni care codifică în 5 ani". ;D

"Există dovezi puternice că AI a depășit deja capacitatea codificatorilor umani, să ne uităm la trei puncte de date:

1. La începutul anului 2023, ChatGPT de la OpenAI a promovat examenul Google pentru dezvoltatori de software de nivel înalt.

2. Mai târziu, în 2023, GitHub a raportat că 46% din codul din toate limbajele de programare este construit folosind Copilot, instrumentul de dezvoltare bazat pe inteligență artificială al companiei.

3. În cele din urmă, AlphaCode de la DeepMind la debutul său a depășit programatorii umani. Când s-a confruntat cu peste 5.000 de participanți umani, AI a învins 45% dintre programatorii experți." (Medium/Feb 8, 2024) 8)
« Last Edit: 12 August 2024, 20:04 by oldshooterman »

daveWalter

• Guest
  • Feedback Score: (0)
« Reply #257 on: 13 August 2024, 01:58 »
Bineînțeles că e un fake news story made by Fox News care o dă în Aleph News cu prezentatoare virtuale sau Antena 3 care prezintă secvențe de gameplay din ARMA 3 de parcă ar fi scene filmate în Ucraina! Că numai televiziunile conservatoare la care se uită doar absolvenți de liceu pot să pună botul la niște știri cu AI Clone care pot să înlocuiască oamenii. 

Prostioare din astea se făceau din 2008 toamna, când CNN făcea reportaje editate digital cu holograme ale unor jurnaliști, introduse de parcă ar fi chiar holograme reale. De parcă era atât de greu să te reproduci pe tine printr-un model virtual cu grafica din jocuri video și să-l programezi să spună niște replici. Care btw, nu e Artificial Intelligence, e doar un model virtual programat.  Cum se face că CNN, axat pe un target compus în mare din absolvenți de studii superioare, nu exagerează cu publicatul de știri despre A.I.? Sau Digi24? 

Huang, CEO Nvidia afirma ca in 2025, respectiv peste ~doar un an (!), AI-ul va putea rezolva orice problema punctuala care poate fi imaginata de orice fiinta umana. ;D

MARKETING! Și atât.
Also, de când mai e Nvidia companie de referință în domeniul AI?
Oare nu au un AI să rezolve problema consumului la plăcile video din seria 40 sau cum ar putea să o rezolve de la seria 50 având în vedere că n-au mai scos o placă video decentă de la RTX 3080/RTX 3060 încoace?  (sarcasm mode)

Iar cei care dezvola GPT5 (care cel mai probabil va fi denumit diferit) spun ca GPT4 vs GPT5 se comporta ca un copil vs un adult... ;D

MARKETING.  Ca să te facă să plătești abonament de 30-50 dolari lunar la GPT5  sau 20 dolari pentru pachetul GPT4.
Nu o să se ajungă la niciun scenariu ca-n Terminator.

Se va ajunge mai degrabă la scenariul ăsta. Și da, după epoca post-ChatGPT, o să fie și mai mulți incapabili să facă o cercetare pe cont propriu cu simplul search  de pe Google. Da, mai mulți analfabeți funcționali oarecum. 

Acum cateva zile am avut o sedinta pe teams. Am inregistrat-o si apoi am pus Copilot sa ne scoata un raport de sedinta.
Raportul a fost bun. Cine ce a zis, pe liniute, un mom(moments of meeting) beton.
O sa inceapa sa-i buleasca pe non tehnici din firmele de IT. Genul asta de tools ce pot face project management, mom-uri, tickete vor defrisa in non tehnici.
Si pe tehnici o sa-i mai trieze desi acolo e mai greu. Si daca iti genereaza cod tot trebuie sa-i spui ce sa faca si cum sa faca.

Also, asta era posibil cu nivelul de tehnologie din 2014-2019, dacă compania investea în ceva program de producție proprie cu care să automatizeze proiectele.

Dar în rest, tot code monkey dudes vor trebui să muncească pe plantație.

Practic, nu se schimbă nimic.
« Last Edit: 13 August 2024, 02:15 by daveWalter »

daveWalter

• Guest
« Reply #258 on: 16 August 2024, 11:29 »
Apropo @oldshooterman , dincolo de toate scenariile de tip  Terminator privind AI-ul generativ, se omite problema drepturilor de autor.
Despre asta nu zici nimic?

Că la începutul anului 2023, cică era „gratuit să clonezi vocile unor persoane reale, inclusiv ale unor muzicieni, și să faci bani de pe urm lor”....NOPE, acum nu mai poți. 
Că poți să dai comandă la Midjourney să îți genereze picturi și poze, iar apoi, să le vinzi..........NOPE, nu mai poți nici asta.
Că puteai să pui ChatGPT să-ți scrie eseuri și teze de doctorat ............nici asta nu se mai poate. Universitățile deja implementează programe de depistat conținut generat de AI.

Că puteai să folosești SUNO să generezi muzică prin versuri compuse de tine sau de AI.....sau să editezi filme cu LUMA sau să folosești SORA să generezi filme.......în curând, o să fie și astea drastic reglementate să nu poți să o faci.

Prin februrie- martie 2023,  toți creatorii de conținut, de la scriitori, pictori, regizori, actori, cercetători, profesori, muzicieni până la comentatori sportivi, jurnaliști și comedianți erau șocați.

Dar acum, se apucă să facă plângeri  în stânga și în dreapta. Și se impun reguli! Reguli care ar putea duce chiar la interzicerea totală a AI-ului generativ.....care, de fapt, fură conținutul produs de creatori reali!

Open AI și Microsoft au o grămadă de procese pentru că ar fi furat content în mod ilegal de la  romanele lui George R.R. Martin și de pe site-uri de știri cu abonament plătit, precum Financial Times.

Sunt mulți artiști și fotografi care au dat în judecată Midjourney după ce au sesizat că acesta doar fură elemente din creațiile lor, le amestecă și le combină pentru a rezulta „cică imagini AI generate”.

După un an de haos și de distracie cu AI, Google și alte companii  fac acum reglementări drastice!

YouTube deja a șters toate clipurile cu melodiile AI, realizate cu vocile președinților americani și ale dictatorilor, precum Stalin și Hitler, inclusiv toate clipurile cu impersonarea unor actori și muzicieni.  Ăia care au folosit vocile actorilor și muzicienilor o pot păți cel mai rău, că riscă să fie dați în judecată de casele de discuri pentru că le-au furat versurile. Era o nebunie totală cu Hitler cântând Numa Numa și cu Trump care cânta colinde de Crăciun.

Cei care au folosit vocile președinților pentru canalele  POTUS PLAY,  Presidents Play, POTUS GANG, Presidents AI, Robo Joe au fost demonetizați, din această cauză, nu mai prea fac content.
Și e o chestiune de timp până la alegeri să fie închise și șterse toate canalele de YouTube care au clonat vocile unor persone reale prin AI.
S-ar putea să se interzică aplicațiile pentru clonarea vocilor ori vor fi scumpite atât de mult încât că vor putea fi folosite doar în cazuri speciale, precum reproducerea vocii unor persoane decedate dacă familiile vor plăti mii de dolari. 

Post Merge: 16 August 2024, 12:00
Toate prostioarele astea cică AI generated, făcute în haosul anilor 2022-2023 și postate pe YouTube, o să fie interzise și șterse.
Probabil o să apară pe X, dar nu știu dacă Elon Musk o să fie dispus să plătească daune pentru drepturi de autor.
â

« Last Edit: 16 August 2024, 12:00 by daveWalter »

Offline oldshooterman

« Reply #259 on: 16 August 2024, 12:16 »
Te agiti degeaba. Poti folosi AI-ul ca sa produca materiale originale de toate felurile, text, voce, imagine. Doar cei care nu stiu sa faca nimic fura/copiaza de la altii.

Uite aici chestie tare care a aparut cu 2-3 ani inainte de cat am anticipat:  ;D

Startup Exists Announces New GenAI Gaming Platform

"Exists, a dezvăluit o nouă platformă generativă de text-to-joc alimentată de AI, care va permite oricui să creeze jocuri de înaltă calitate în câteva minute. Platforma nu necesită abilități de codare; are nevoie doar de solicitări text (indiferent daca sunt simple sau detaliate) de la persoana care îl folosește."

O sa asamblez o echipa si o sa ne facem jocuri dupa cum de plac noua, fara a mai da sansa internautilor sa mai comenteze aiurea despre ceva legat de ele. ;D

daveWalter

• Guest
« Reply #260 on: 16 August 2024, 19:23 »
Ce e ăla? Un Map Editor?

Să vedem ce limite are!

Și sunt curios până unde te lasă producătorii acelui „joc video map editor cu AI generativ” să vinzi un produs care are la bază motorul lor grafic.

Offline oldshooterman

« Reply #261 on: 16 August 2024, 20:28 »
Nu e pentru vandut ci pentru a putea face ceva ce-ti place (intr-o oarecare masura) fara sa fii nevoit sa cumperi.

Si cel mai important lucru e ideea in sine. De ex. un producator de jocuri (cu un numar limitat de angajati) ar putea inchiria un AI antrenat special pentru a putea produce continut pe tema respectiva, cu care sa se poata comunica inclusiv vocal si care sa foloseasca materiale de toate felurile licentiate.

Nu va mai fi necesar sa astepte fanii 5-10 ani pana se misca niste interese ca sa scoata un anumit joc.

daveWalter

• Guest
« Reply #262 on: 16 August 2024, 21:48 »
În rest, rămâne cum am stabilit:
- ElevanLab - cam trebuie să dispară, e prea periculos, mulți infractori cibernetici pot clona voci pentru a comite înșelăciuni prin telefon;
- Midjourney - cam trebuie să dispară ori să refacă de la 0 programul, să nu se mai bazeze pe furatul contentului de pe internet;
-Dall-E  - la fel;
- ChatGPT - refăcut de la 0 pentru că are content furat din romane și site-uri de presă sau va fi interzis din motive de copyright și securității cibernetice.......deja e foarte reglementat față de cum era la început. Poate vă aduceți aminte de momentul când a scris că susține nazismul sau pe Putin;
- SORA - n-a fost încă lansat, dar cred că e posibil să fie copyright free și de data asta s-o baza pe creațiile originale ale companiei și nu pe furat content de pe internet;
- LUMA - o mizerie inutilă care alterează filmele și meme-urile pentru amuzament;
- SUNO -mare atenție și cu asta, că poate clona vocile unor muzicieni reali.

Nu a venit niciun Skynet.

Mai e cale lungă până se adeverește ce a scris Harari, că ne-ar putea înlocui roboții, cyborgii sau mutanții creați în laborator.

Până apucăm noi să fabricăm roboți Termintori, o să ne „termine” încălzirea globală sau vreun vulcan, exact aceleași catastrofe care au cauzat dispariția Australopitecilor, a lui Homo Habilis, a lui Homo Erectus, a Neanderthalienilor (parțial, că au murit din cauza competiției și de la încrucișări sexuale).
« Last Edit: 16 August 2024, 22:05 by daveWalter »

Offline Ciocanul

« Reply #263 on: 17 August 2024, 09:23 »
Unde lucrez(la o corporatie mamut) s-a prospectat o piata mare si nu se prea inghesuie lumea sa cumpere AI.
Cine chiar a avut nevoie si-a cam pus deja gen call centere sau aplicatii de banca. In rest mici gimmick-uri ce nu te muta de la umbra la soare.
--
Acum ma joc cu portare de proiect de pe o platforma onsite intr-un cloud. Nu pot sa zic ca straluceste nici un tool.
Pe bucati de cod mici merge(si acolo o mai da in bara) dar sa faca singur o portare nu ar fi nici pe de parte in stare. Tot tu trebuie sa spargi proiectul in bucati si sa-i zici fa aia, fa ailalta si iti trebuie cunostiinte temeinice sa le pui cap la cap. Nu ai putea sa bagi tot codul in AI si sa-i zici sa-l porteze in google cloud.
Mai o chestie: multi clienti nu vor sa le rulezi codul sau datele printr-un chat gpt sau gemini ca nu au chef sa-si incarce datele si codul intr-o asemenea platforma din mai multe motive, unele idioate.
Mai trebuie si sa antrenezi separat un LLM cu ce te intereseaza care este o alta bataie de cap.

daveWalter

• Guest
« Reply #264 on: 17 August 2024, 16:27 »
La anu sau până în 2026, când o să apară vreo altă prostie,  o să fie uitate ChatGPT și alte instrumente de AI generativ, la fel cum au fost și Cloud, Blockchain și NFT-urile, ochelarii VR și televizoarele 3D..............toate începând cu adidașii neon din anii 80. A ținut fiecare trend cam 1-2 ani
S-a umplut YouTube-ul de mizerii de thumbail-uri AI,  de clipuri cu peisaje și animații AI, trailere la filme AI, cursuri de istorie cu imagini AI de ți se face rău să mai intri. Slavă Domnului că încă rezistă canalele mele favorite cu creatori de conținut care încă își fac singuri animațiile.

Niște prostioare inutile  de care n-ai nevoie. AI generativ nu e  „game change” care să fie utilizat pe termen lung și să modifice mecanismele societății, cum au fost smartphone-ul și rețelele social media (care au început cu iPhone în 2007 și Facebook în 2004) sau dronele care sunt acum utilizate la scară largă în comerț, în turism și în războaie.
Mai cumpărate și mai populare sunt PC-urile, tastaturile și șoriceii cu RGB. De vreo 7 ani, încă rezistă, încă de pe vremea când toată lumea își aducea la birou fidget spinners și femeile purtau papuci roz pufoși de stradă.
Pe cât pariem că la anu sau prin 2026 o să apară altă prostioară „wow” despre care presa o să vorbească luni întregi?

Amintiți-vă de GeForce Now sau de căștile VR.......au devenit o nișă. Nu sunt dorite la scara la care sunt smartphone-urile.
Microsoft Cloud 365 .....zace în uitare.
NFT-uri .....trebuie să fii masochist să mai bagi bani în așa ceva
TV 3D ....nu mai există!

@Ciocanul  poate mai știi tu vreo altă invenție prostească din anii 2000 despre care se spunea că o să schimbe totul și a dispărut în uitare.

« Last Edit: 17 August 2024, 16:33 by daveWalter »

Offline Ciocanul

« Reply #265 on: 17 August 2024, 18:04 »
Microsoft 365 se foloseste si e chiar ok. Majoritatea corporatiilor il folosesc pe scara larga.
La 2 dolari pe luna sau moca online nici nu mai are rost sa-l mai dai jos de pe torenti si sa te mai risti si sa te mai enervezi daca iti trebuie acasa.
Suita Office e aceeasi chestie resapata de 15-20 de ani si va mai rezista mult si bine.
--
UiPath a fost o alta chestie ce s-a nascut legenda si a murit speranta.
Cand am lucrat mai de mult in alta companie chiar si-au pus mari sperante in UiPath ca o sa salveze bani si o sa creasca productivitatea. :)
Mie mi s-a parut de la inceput o mizerie. Compania nu era una IT dar era mare, noi eram un departament IT si implementam rapoarte sau faceam solutii minore.
La un moment dat au vrut sa extraga date dintr-o aplicatie si sa le introduca printr-un automat UiPath in alta aplicatie. Eu am propus si dezvoltam o interfata care sa citeasca periodic date din niste tabele din aplicatia A si sa le introduca in tabele din aplicatia B. Nu era vreo filozofie.
Nuuu... vom folosi un "robotel" de UiPath. Pt cine nu stie UiPath e un fel de rege glorificat al macro-urilor, e un fel de agregator de macro-uri cum foloseai prin jocuri sa iti culeaga flori sau sa sa fii AFK si nu stiu ce sa faca sa iti creasca skill-uri gen sa-l pui sa sara sau sa dea cu pumnul in pereti.
Au mers la cursuri, au dat o galagie de bani si nu le-a iesit nimic. Se incurca in pasi, venea un patch de windows si nu mai mergea, buguri, pb cu rezolutia, atatea cacaturi si s-a renuntat la UiPath. S-a facut cum am propus eu initial.
Marea problema ce mi-au spus-o dupa aia la bere e ca UiPath-ul se dorea a fi folosit de oameni mai non tehnici. :) E o chestie si o inteleg.
--
Ca sa revin la tool-urile AI de pe piata. In final marele filtru pt toate tehnologiile astea il reprezinta banii ce pot sa-i produca. Daca aduce bani rezista, daca nu aduce bani si numai niste maruntis nu o sa reziste. Eu nu vad inca plus valoarea de a aduce bani si doar o aplicabiliate de nisa. Poate nu am dreptate. O sa vedem.

daveWalter

• Guest
« Reply #266 on: 17 August 2024, 20:13 »
Unde sunt profeții ăia care spuneau că din 2020, o să devină șoferii șomeri? Că o să se umple străzile de mașini cu AI? 
Când colo, din 2023, s-au înmulțit șoferii de Bolt, cu servicii standard, premium, for women și green + livratori de mâncare + închirieri trotinete.
Mai trebuie să apară Bolt cu șoferițe care să ofere servicii sexuale.....nu cred că apare....dar ar fi frumos.

Cand am lucrat mai de mult in alta companie chiar si-au pus mari sperante in UiPath ca o sa salveze bani si o sa creasca productivitatea. :)

Apropo de muncă, mi-am adus aminte de o altă aplicație care părea să fie de succes pe termen lung în companii.

ZOOM
!, în regim de work from home.
În condițiile în care se tot specula că pandemia de COVID va dura 20-40 ani, se credea că ZOOM va fi unealta de zi cu zi a vieților noastre, alături de smartphone. S-a încheiat pandemia datorită vaccinării, s-a revenit la normalitate, acțiunile la ZOOM au intrat în pierdere cu 90% de anul ăsta.  Mulți îl evită pentru că au PTSD de la el, alții nu-l mai folosesc fiindcă sunt obligați să vină la sediu să muncească, deci gata cu ședințele.

Pe de altă parte, DISCORD rezistă binișor - sunt pe vreo 20 canale de servere cu diferite tematici și discuții, cu videocall și telefon, plus interfață mai cool decât Telegram. Îl mai distrug producătorii cu update-urile și e deranjant că s-a umplut de inceli de 20-40 ani care au avatare cu anime-uri și hentai.
Dar în mare, e un succes pe termen lung, dacă știi să ocolești!

E a doua aplicație de mesagerie instantă după WhatsApp, pe care îl mai folosesc doar pentru muncă și vorbitul cu familia.
Îi tot bat la cap să adere și ei la DISCORD.
« Last Edit: 17 August 2024, 20:31 by daveWalter »

daveWalter

• Guest
« Reply #267 on: 30 August 2024, 12:00 »
Unde e AI-ul în povestea asta?
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/educatie/lipsa-cadrelor-didactice-este-aproape-generalizata-in-ue-24-de-tari-din-27-inclusiv-romania-iata-care-sunt-motivele-2911583

UE are penurie de profesori, dar nu din cauza AI. Ci din cauza salariilor mici, din cauza că noua generație de zoomeri e mai plină de monștrii needucați după cei 7 ani de acasă petrecuți cu nasul în smartphone-uri.

Și nici nu se implementează roboți cu AI în școli pentru a stopa lipsa personalului.

Fix când ar trebui să facă corporațiile ceva util......să aducă profesori AI.....nu o fac.
« Last Edit: 30 August 2024, 12:03 by daveWalter »

Offline oldshooterman

« Reply #268 on: 01 September 2024, 11:46 »
AI-ul nu e implementat in educatie din motive pur politice, nu tehnice, nu ca nu se ocupa corporatiile.

daveWalter

• Guest
« Reply #269 on: 03 September 2024, 11:37 »
AI-ul nu e implementat in educatie din motive pur politice, nu tehnice, nu ca nu se ocupa corporatiile.
Păi nu avem profesori roboți mai în nicio țară.
Nici în tehnocrațiile sintetice ca alde Singapore sau China. N-am auzit să fie profesori șomeri că au fost dați afară din cauza AI sau a roboților nicăieri.

La fel cum nici clonarea umană nu este permisă......sau ingineria genetică care nu prea se practică decât în scop de cercetare în China, în câteva state americane și în UK.

Canada, Suedia, Elveția au interzis editarea genelor pe embrion uman.

Desigur, „Designer baby” se practică de mulți ani la NEGRU, în cercurile miliardarilor.

Așa și cu AI și cu roboții. Momentan, îl are doar cine își permite. Ingineria genetică se face doar pe fructe, legume, flori și animale. Maxim am putea să readucem la viață mamuții, deși am putea face mai mult.

Părerea mea - dacă nu va fi vreun WW3 (bineințeles, să nu ducă la distrugerea planetei) care să mai schimbe ordinea internațională și legile și să mai schimbe dracu mentalitatea umană, o să stăm așa sute de ani într-o stagnare.

Mă mir că abia a putut Elon Musk să implanteze Neuralink la doi oameni și că sunt câteva sute sau mii de oameni care au membre bionice.

« Last Edit: 03 September 2024, 11:42 by daveWalter »