Pentru cei din IT care viseaza ca munca lor e de neatins:
"Cred că în trei până la șase luni, AI va scrie 90% din cod. Și apoi, în 12 luni, putem fi într-o lume în care AI scrie în esență tot codul”, a spus Dario Amodei, CEO al startup-ului AI Anthropic."
Eu încă aștept din 2021 să se „cloud-izeze” tot, să vină Windows 12 doar prin Cloud, să poți rula jocuri decent prin cloud, să vizionezi Netflix prin cloud. Îmi amintesc ce nebunie era prin toamna lui 2020 cu GeForce Now (în mare măsură, din cauza crizei semiconductorilor și a stocului de plăci video).Suntem în 2025, și exceptând gamerii minori și cei cu venituri mici, majoritatea preferă să cheltuiască vreo 3.000 lei pentru un RTX 4070 sau chiar 10.000 lei pentru un RTX 5080 decât să plătească lunar abonament de 150 lei la GeForce Now. Mai are rost să amintesc de câte tâmpenii auzeam despre cum criptomonedele vor deveni viitorul prin 2018-2020 sau despre NFT ? Și încă mai sunt țepe ca Trumpcoin sau Melaniacoin.
Așa și cu AI. Cred că de anul ăsta se dărâmă șandramaua.
Lasa-i sa viseze ca asa am visat si eu in 1996 (cand am terminat facultatea) ca electronica va fi "vesnica". Mai rau este ca actualmente, unii programatori au facut credite de sute de mii de euro pentru o locuinta, ca deh... ei au de unde.
Dacă te bazezi strict ce ți-au predat profesorii în facultate...acum vreo 28 ani....nah. Și sincer, ce ți-au predat profii în 1996 sigur era după standardele din 1966-1976 că atâta știau profii de atunci în timp ce în universtitățile din Vest se apucau să învețe bazele programării și digitalizării. Electronica e un domeniu de viitor, dar trebuie să înveți constant. Pentru că programa facultăților din România e cu 20-30 ani în urmă. Eu dacă mă luam strict după ce mi-au predat profesorii cu limbajul lor de lemn în facultate, prin 2013-2016, eram și acum șomer. N-aș da vina pe progres, aș da vina pe ministerul Educației, dar cred că depinde și de fiecare student în parte, de ce vrea să facă cu viața lui până ajunge la jobul dorit (asta înseamnă practică, internship, voluntariat, muncă în plus, dezamăgiri, sudoare, plânsete noaptea, joburi proaste, acumulat experiență, țipete de la șefi). Nu contează domeniul, nu contează ce tehnologie apare, trebuie să știi că din momentul 0 de când începi să te dedici unei profesii, trebuie să înveți constant, până la pensionare.
Iar programa pe am avut-o la masterul făcut între 2019 și 2021.....e acum f...reaking useless acum

din cauza unor „schimbări geopolitice” făcute peste noapte care au întors lumea cu susul în jos ca să mă exprim elegant...(Google It la ce s-a întâmplat pe 15 martie 2021, 24 februarie 2022, 7 octombrie 2023, pe 24 noiembrie 2024 și pe 5 noiembrie 2024-28 februarie 2025). Nu știu dacă profesorii și-au adaptat programa pentru că erau trei cursuri care sunt obsolete acum.
Pe mine mă frustrează mai tare că mi-am irosit timpul și nervii învățând funcționarea
a două organizații despre care vom vorbi la timpul trecut, cât de curând.Asta mă îngrijorează mai tare, nu AI generativ (care nici măcar nu e chiar inteligent, ci un Artificial Generative Bot).
În rest, da, e o sinucidere curată să-ți iei apartament de 100.000 euro în București și să te îndatorezi pentru 30 ani, dar să mai stai și cu chirie. Dintotdeauna. Indiferent de domeniu sau nivelul de tehnologie. Lucrezi în IT- ce cauți să locuiești în una dintre cele mai ostile capitale europene la digitalizare? Păi își merită soarta cine își face din asta un țel.