Cum ar putea fi un caine sau un organism unicelular, constient de propria sa existenta ? Ca ar putea avea un evect similar de observator intr-un experiment de interferenta e alta discutia, inclusiv un aparat atunci ar fi constient ( din moment ce ar avea calitatea de observator).
In realitate, omul e singura entiate constienta cunoscuta din Univers , fara existenta omului nu exista nici macar un Univers to begin with, Universul asa cum il cunoastem azi s-a nascut in momentul in care a aparut constiinta umana, fara ochi care sa vada si minte care sa priceapa...nu exista nimic !
Nici constanta c, h, coordonate spatiale, atom, electron, nimic. Doar un etern prezent, lipsit de sens, constiinta ( care momentan e un atribut unic uman) => dim moment ce dicteaza si "sculpteaza" insusi mediul in care omul exista, eu consider ca nu este nesabuit sa consideram ca e similara in efecte cu asa numita ipoteza Gaia...numai ca la scale cosmologice grandioase.
Sa luam spre exemplu campul lambda, in cosmologia participativa => el a devenit real doar in clipa in care Einstein l-a descoperit, la fel si modelul standard al cosmologiei. Stiu ca suna super ciudat ce scriu, insa asta a fost una din speculatiile lui Archibal Wheeler atunci cand a incercat sa explice sensul Mecanicii Cuantice (e unul dintre cei mai mari cosmologi ai sex.XX).
Deci, in aceasta explicatie distincta de Interpretarea de la Copenhaga, constiinta nu doar ca nu e un simplu efect chimic iluzoriu creat de o retea neuronala ci insusi o constanta cosmologica la fel de reala precum c! A rationaliza ca ai putea crea o fiinta artificiala => ar insemna din perspectiva filozofica ca totodata am deveni zei, din moment ce, prin acest AI self aware s-ar indeplini totodata premizele aparitiei unei noi geneze a vietii care conduce spre constiinta.
Insa noi stim ca nu stau asa treburile, in nici o versiune a experimentului de interferenta consacrat in QM (care sta la baza oricarui proiect modern de construire a unui computer cuantic) => in toate circumstantele, decoerenta va fi cauzata strict doar de catre impactul constiintei umane asupra observatiei propriu-zise, chiar daca observatorul in sine poate fi si un instrument ( sa zicem un computer aparent self aware care in scenariul asta nu va fi cu nimic diferit de un contor Geiger).
Asta nu e concluzia mea, un umil anonim de pe net...ci a marelui fizician evreu John von neumann, unul dintre putini fizicieni care s-au ocupat la modul serios de acest subiect care altminteri e tabu in fizica, adica natura constiintei.